Još jedna smartphone kompanija razmišlja o ulasku na tržište električnih automobila

Glasine iz izvora koji su dobro upoznati sa situacijom kažu kako bi Oppo svoj automobil mogao predstaviti već 2024.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.12.2021. / 15:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ovo desetljeće donosi radikalnu promjenu na automobilsko tržište. Osim elektrifikacije koja označava i početak kraja za benzince i dizelaše, velika promjena odnosi se i na igrače koji bi u budućnosti trebali dominirati ovim tržištem.

Tu promjenu najbolje možemo vidjeti na primjeru Tesle za koja će mnogi reći da je više tehnološka nego automobilska tvrtka, a čija je vrijednost višestruko veća u odnosu na tradicionalne gigante koji su desetljećima dominirali na tržištu. Također, veliku pažnju javnosti (ali i investitora) privlače i kompanije poput Riviana i Lucida, kao i brojne nove kineske tvrtke i startupi.

Slika nije dostupna Velika Britanija najavila “revoluciju električnih vozila"

Pored potpuno novih imena, plan za osvajanje ovog tržišta imaju i tehnološke kompanije od kojih smo do sada navikli na telefone i računala, a za koju godinu, dakle, možemo očekivati i njihove prve automobile. U prvom redu, to je Apple koji bi najranije 2024. mogao predstaviti Apple Car, a ranije su ulazak na ovo tržište najavili i Huawei i Xiaomi.

U posljednje vrijeme u kontekstu električnih vozila spominje se još jedna tehnološka kompanija, odnosno poznati proizvođač smartphonea. Riječ je o kineskom Oppu koji, kako tvrde na stranici Auto Evolution, namjerava ući na ovo tržište i svoj prvi električni automobil predstaviti 2024. godine na, zanimljivo, indijskom tržištu.

Prema informacijama koje su procurile na mreži, planovi oko razvoja i proizvodnje još su u ranoj fazi pa dosta toga ipak nije poznato. Postoji tako mogućnost da se Oppo odluči na suradnju s tradicionalnim proizvođačima automobila ili će krenuti svojim putem, zaposliti stručnjake i krenuti s razvojem električnog automobila od nule.

Slika nije dostupna Xiaomi gradi tvornicu električnih vozila koja će godišnje proizvoditi 300.000 vozila

Ovaj Oppov potez još jednom pokazuje trendove na tržištu te kako će konkurencija na automobilskom tržištu biti sve veća i zaoštrit će je ponajviše tehnološke kompanije koje još do prije nekoliko godina nikada ne bi mogli povezati s automobilima, već prvenstveno s računalima, telefonima i drugim gadgetima.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti