Još jedna tužba! Carlton tuži Epic Games zbog legendarnog plesa

Već je nekoliko ljudi, uključujući i Alfonsa Ribeira, tužilo Epic Games zbog korištenja njihovih plesnih pokreta u Fortniteu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.12.2018. / 10:30

Carltonov ples (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Čak i ako nikada niste pratili seriju "Princ iz Bel Aira", koja je katapultirala glumačku i glazbenu karijeru Willa Smitha, vjerojatno ste vidjeli ili barem čuli za legendarni Carltonov ples iz ove serije. Njegov ples, kao i brojne plesne pokrete drugih poznatih glazbenika i glumaca, "posudili" su iz kompanije Epic Games u najpopularnijoj igri današnjice Fortnite. Iako je igra besplatna, Epic Games zarađuje milijune od prodaje virtualnih proizvoda, uključujući i – plesove.

Dok kompanija zarađuje veliki novac, ekipa koja je popularizirala načine plesa kakve koriste likovi u Fortniteu ne dobiva nikakvu kompenzaciju, zbog čega su "pale" i prve tužbe.

Jedna od osoba koje su tužile Epic Games jest i Alfonso Ribeiro, glumac kojeg malo tko pozna pod pravim imenom, no svima je dobro poznat kao Carlton Banks.

Bit će zanimljivo pratiti daljnji razvoj situacije i koliko ove tužbe imaju smisla jer, kako napominju na stranici The Mary Sue, u SAD-u "individualni pokreti i plesni koraci ne mogu se zaštititi autorskim pravima", no kako je Carltonov ples postao dio kulture, pitanje je može li se tek tako koristiti u Fortniteu, bez ikakvih kompenzacija.
Koje su sve poznate plesove i pokrete, uključujući npr. i slavlje Elain iz Seinfelda, iskoristili u Fortniteu, pogledajte u priloženom videozapisu s YouTubea. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti