Još jedno cjepivo protiv COVID-19 na vidiku: Njemački CureVac udružio snage s Bayerom i krenuo u kliničko ispitivanje učinkovitosti

CureVacovo cjepivo koristi istu tehnologiju kao i Modernino, što bi mu trebalo olakšati dobivanje odobrenja.

Hina | 07.01.2021. / 11:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Njemačka biotehnološka tvrtka CureVac dogovorila je suradnju s proizvođačem lijekova Bayerom kako bi brže dobila odobrenje regulatorne agencije za svoje eksperimentalno cjepivo protiv COVID-19 te kako bi distribucija cjepiva tekla nesmetano, potvrdile su u četvrtak obje kompanije.

Tvrtke su, kako stoji u priopćenju, sklopile "sporazum o suradnji i uslugama".

Bayer će ponuditi svoju ekspertizu i postojeću infrastrukturu u područjima kao što su kliničke aktivnosti, regulatorni poslovi, sigurnost lijekova, medicinske informacije, lanac opskrbe i potpora u odabranim zemljama, ističe se u priopćenju.

Financijski detalji dogovorene suradnje nisu objelodanjeni.

CureVac, koji je bio u potrazi za većim partnerom, prošli je mjesec započeo kasnu fazu kliničkih ispitivanje za svoje kandidatsko cjepivo protiv COVID-19 CVnCoV, bazirajući se na istoj tehnologiji koja je omogućila BioNTechu i Moderni da razviju svoja cjepiva protiv COVID-19 koja su već odobrena.

Riječ je o novoj tehnologiji koja koristi tzv. messenger (glasničku) ribonukleinsku kiselinu (mRNK).

CureVacu, izlistanom na američkoj burzi Nasdaq, pomažu investitori među kojima su Dietmar Hopp, Zaklada Gates, GSK i njemačka vlada.

Tvrtka najavljuje proizvodnju do 300 milijuna doza cjepiva u 2021. i do 600 milijuna doza u 2022.

Bayerov farmaceutski odjel, koji razvija novu gensku terapiju, posjeduje stručnost u liječenju karcinoma, hemofilije, multiple skleroze, kardiovaskularnih bolesti, ali ne i u području cjepiva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti