Još mislite da je koronavirus samo "jača gripa"? Pogledajte kakve posljedice ostavlja na plućima

Iako se inicijalno smatralo da koronavirus napada prvenstveno starije osobe, sve je više slučajeva u kojima su oboljele mlađe osobe, pa čak i djeca, i to s ozbiljnim simptomima.

Martina Čizmić | 27.03.2020. / 14:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koronavirus je za velik broj ljudi još uvijek prilično "apstraktna" bolest. Nema neke jasne simptome ili vidljive promjene na čovjeku koje bi odmah ukazivale na zarazu koronavirusom. No "nevidljivi neprijatelj" ipak ostavlja jasan trag na onima koje zarazi.

Liječnici iz Washingtona napravili su video digitalne snimke CT-a koja pokazuju kakve točno posljedice zaraza koronavirusom ostavlja na ljudima.

Snimka pokazuje razmjere oštećenja u njegovim plućima. Ne samo da šteta nije ograničena samo na dio pluća već su zahvaćena oba plućna krila.

Inače zdrav 59-godišnjak koji ima visok krvni tlak liječniku se javio zbog vrućice, kašlja i otežanog disanja. Međutim, simptomi su se ubrzo pogoršali i brzo je završio na respiratoru.

Pacijenti dobivaju dvostruke udarce. Prvo jer obole od virusne infekcije, a onda jer se u plućima stvara upalni proces oko infekcije. Upravo je kombinacija infekcije i upale ta koja dovodi do kašlja i otežanog disanja, pojašnjava dr. Keith Mortman s Medicinskog fakulteta Sveučilišta George Washington.

Iako se inicijalno smatralo da koronavirus napada prvenstveno starije osobe, sve je više slučajeva u kojima su oboljele mlađe osobe, pa čak i djeca, i to s ozbiljnim simptomima.

Upravo zbog toga dr. Mortman upozorava kako je potrebno provoditi redovitu higijenu, prati ruke i ostati kod kuće kako bi se smanjilo širenje koronavirusa.

Izvor: IFLScience

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti