Još niste sigurni što je digitalna transformacija? Saznajte sve što vas zanima u samo jednoj minuti

Digitalna transformacija danas više nije pitanja izbora - ona je neizbježna, neophodna i nezaobilazna.

Martina Čizmić | 20.04.2020. / 18:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Digitalna transformacija pojam je koji se posljednjih godina često može čuti u medijima i u govorima političara. No, što je to točno digitalna transformacija, čemu to služi i tko se to točno treba transformirati? 

Upravo je na ta pitanja odlučio odgovoriti Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva. Kao stručna podrška Vladi Republike Hrvatske,Ured promovira razvijeno, sigurno i uključivo digitalno društvo ostvareno kroz sinergiju gospodarstva, javne uprave, znanosti, istraživanja i obrazovanja, što je moguće ostvariti jedino kroz digitalnu transformaciju

Digitalna transformacija je proces uvođenja digitalnih tehnologija u sve segmente života i poslovanja, mijenjajući iz korijena poslovne procese i navike. Također, radi se i o kulturnoj promjeni u kojoj se neprestano mijenjamo, prilagođavamo promjenama i razvijamo, pojašnjavaju iz Ureda.

Riječ transformacija opisuje proces u kojem prolazimo određenu promjenu i koji traje neko vrijeme. Digitalna transformacija odnosi se na proces koji započinje od trenutka kada organizacija krene razmišljati o uvođenju digitalnih tehnologija u svim područjima poslovanja i traje do trenutka njihove potpune integracije. Međutim, digitalna transformacija uključuje i pojedince: nije dovoljno samo uvesti digitalnu tehnologiju u svakodnevni život građana i poslovanje, važno je i educirati građane i zaposlenike.

Digitalna transformacija može obuhvaćati područja kao što su razvoj digitalnih vještina, digitalizacija i automatizacija poslovnih procesa, edukacija, Big Data i slično.

Razvoj novih tehnologija, softvera i aplikacija, omogućio je da se nedavno razvije i Andrija - prvi digitalni asistent Vlade Republike Hrvatske, njegov cilj je stvoriti prostor za izgradnju i održavanje kvalitetnih odnosa između države i građana, ističu iz Ureda te dodaju kako digitalna transformacija danas više nije pitanja izbora - ona je neizbježna, neophodna i nezaobilazna.

Edukativnim animiranim filmom o digitalnoj transformaciji žele se potaknuti aktivnosti koje obilježavaju modernizaciju gospodarstva, razvoj digitalnih vještina i bolje usluge država i državnih uprava pa tako i Hrvatska radi na tome da njezina uprava bude učinkovitija, kvalitetnija, transparentnija i odgovornija, što očekuju i građani i poduzetnici.

Audio-vizualni pristup u oblikovanju filma osigurava da i osobe s invaliditetom nemaju prepreka u pristupu digitalnom sadržaju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti