Još tanji i snažniji: Apple predstavio iPad Air 2 i iPad mini 3

Novi model iPada Air tanak je samo 6,1 mm, radi na snažnom A8X procesoru, ima poboljšanu kameru i Touch ID senzor otisaka prstiju

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.10.2014. / 20:19

Još tanji i snažniji: Apple predstavio iPad Air 2 i iPad mini 3

Kao što se i očekivalo, Apple je na današnjoj konferenciji predstavio dva nova modela tableta – iPad Air 2 i iPad mini 3 koji ne predstavljaju nikakvu revoluciju, ali u ovoj kompaniji sigurno mogu očekivati veliku potražnju za ovim uređajima i milijune prodanih primjeraka. Ova je kompanija još jučer (slučajno) objavila neke informacije o ovim uređajima, a danas su ih samo službeno potvrdili. Za prošlogodišnji model iPada Air Tim Cook rekao je kako je to najbolji i najtanji tablet na svijetu, a njegov nasljednik čak je 18 posto tanji (samo 6,1mm) – ako spojite dva iPada Air 2, oni će i dalje biti tanji od prvog modela iPada.

Osim što je tanji, iPad Air 2 dolazi s novim i puno bržim (40 posto) A8X procesorom, dok je grafika čak 180 puta brža u odnosu na prvi model iPada predstavljen 2010., a usprkos brzom procesoru i grafici, baterija ovog modela može izdržati deset sati rada. Tijekom konferencije ekipa iz Applea posebnu je pažnju posvetila je iSight kameri koja dolazi s novim senzorom (8MP) koji snima još bolje fotografije te 1080p HD videozapise. Poboljšana je i Facetime kamera, a vjerojatno najveća novost koju donosi ovaj model jest Touch ID senzor koji je prvi put predstavljen u iPhoneu 5S i s kojim će korisnici moći otključavati tablet i plaćati putem Applea Paya jednim dodirom prsta po Home tipki. Početna cijena novog modela iPada Air iznosi 499 dolara za model kapaciteta 16GB, a u prodaji ostaje i prvi model iPada Air čija će početna cijena iznositi 399 dolara.

Touch ID senzor predstavljen je i u novom modelu manjeg tableta – zanimljivo je da Apple iPadu mini 3 nije posvetio previše pažnje na ovoj konferenciji te će se ovaj model s 7,9 inčnim retina ekranom i 5 MP kamerom prodavati po cijeni od 399 dolara. U prodaji ostaju i ostali modeli iPada mini – cijena modela mini 2 tako sada iznosi 299 dolara, a u prodaji ostaje i prvi model iPada mini kojem je cijena pala na samo 249 dolara. Nove modele iPada korisnici će moći naručiti već sutra, a u prodaji će se pojaviti krajem sljedećeg tjedna. 

Foto: Apple

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti