Južna Koreja još jedna potpisnica NASA-ina programa Artemis

Južna Koreja potpisala je međunarodni sporazum pod vodstvom SAD-a kojim se utvrđuju pravila za istraživanje svemira, najavila je u srijedu NASA.

Hina | 27.05.2021. / 12:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka svemirska agencija priopćila je da je Južna Koreja deseta zemlja koja je potpisala Artemis program pokrenut 2020. godine i nazvan po NASA-inom programu za spuštanje astronauta na Mjesec do 2024. godine.

Južnokorejsko ministarstvo znanosti također je najavilo taj potez i priopćilo da je Seul surađivao s NASA-om na razvoju mjesečevog orbitera koji bi trebao eksplodirati u kolovozu 2022., izvijestila je novinska agencija Yonhap.

Južna Koreja se pridružila potpisnicama Australiji, Kanadi, Italiji, Japanu, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Ukrajini i SAD-u.

Preko Artemisa, NASA želi uspostaviti održivo istraživanje mjesečeve površine sa svojim međunarodnim partnerima do 2028. godine, kao odskočnu dasku do prve ljudske misije na Mars.

Načela izložena u sporazumima osiguravaju zajedničko razumijevanje sigurnosnih operacija, upotrebe svemirskih resursa, minimiziranja orbitalnog otpada i razmjene znanstvenih podataka.

Partnerstvo u dubokom svemiru osigurat će da se naše misije obavljaju u skladu s važnim, univerzalnim načelima poput transparentnosti, sigurnosti i mirnog istraživanja, koja su ključna za osiguravanje sigurne i prosperitetne budućnosti u svemiru za sve, rekao je NASA-in upravitelj Bill Nelson. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti