Južna Koreja radi na 5G mreži, stižu brzine do 20 Gbps

Vjerujući izvorima korejskih medija koji tvrde kako tamošnji operateri već rade na izradi infrastrukture za 5G mrežu, do kraja desetljeća bi mogao...

Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 22.06.2015. / 11:00

Južna Koreja radi na 5G mreži, stižu brzine do 20 Gbps

Vjerujući izvorima korejskih medija koji tvrde kako tamošnji operateri već rade na izradi infrastrukture za 5G mrežu, do kraja desetljeća bi mogao cijeli svijet besprijekorno surfati u brzinama do 20 Gbps. Naime, 5G je mreža nove generacije koja bi trebala naslijediti postojeće 3G i 4G protokole za internet na pametnim telefonima, a koja bi trebala predstaviti revoluciju u svijetu podatkovnog prometa.

Prvi put smo imali prilike za 3G čuti još 2010. kada je omogućio prijenos podataka (download) do 384 Kbps, da bi već 2002. ovaj protokol doživio napredak i podržao maksimalno 42 Mbps, no samo na mjestima gdje postoji HSPA+ DC podrška. Nakon revolucionarnog 3G-a uslijedio je 4G iliti LTE, mreža koja je 2012. doživjela svoj uspon, a koja se koristi i dan danas kao pojam najvišeg luksuza u surfanju na mobilnim uređajima. LTE bi uskoro trebao podržavati još veće brzine do 450 Mbps, no u usporedbi s brzinama 5G mreže - LTE se može sakriti. 

I tako korejski teleoperateri rade na 5G mreži koja bi, vjerujući glasinama, mogla postizati brzine od 20 Gbps, a koje ne bi smjele pasti ispod 1 Gbps. Ono što predstavlja novitet kod 5G-a u odnosu na ranije generacije jest podrška za puno širi spektar uređaja koji će u budućnosti imati podršku za podatkovni promet na nosivim uređajima i kućnim pomagalima (poput pametnih satova, hladnjaka, televizora itd.).

Prvi eksperimenti u javnosti počinju 2018., tako da bi mi u Europi mogli isprobati brzine 5G mreže tek početkom sljedećeg desetljeća. Do tada, ostaje nam 4G za koji se ne može reći da je spor, no prostorno je ograničen.

Foto: Techspot
Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti