Vjerujući izvorima korejskih medija koji tvrde kako tamošnji operateri već rade na izradi infrastrukture za 5G mrežu, do kraja desetljeća bi mogao cijeli svijet besprijekorno surfati u brzinama do 20 Gbps. Naime, 5G je mreža nove generacije koja bi trebala naslijediti postojeće 3G i 4G protokole za internet na pametnim telefonima, a koja bi trebala predstaviti revoluciju u svijetu podatkovnog prometa.

Prvi put smo imali prilike za 3G čuti još 2010. kada je omogućio prijenos podataka (download) do 384 Kbps, da bi već 2002. ovaj protokol doživio napredak i podržao maksimalno 42 Mbps, no samo na mjestima gdje postoji HSPA+ DC podrška. Nakon revolucionarnog 3G-a uslijedio je 4G iliti LTE, mreža koja je 2012. doživjela svoj uspon, a koja se koristi i dan danas kao pojam najvišeg luksuza u surfanju na mobilnim uređajima. LTE bi uskoro trebao podržavati još veće brzine do 450 Mbps, no u usporedbi s brzinama 5G mreže - LTE se može sakriti. 

I tako korejski teleoperateri rade na 5G mreži koja bi, vjerujući glasinama, mogla postizati brzine od 20 Gbps, a koje ne bi smjele pasti ispod 1 Gbps. Ono što predstavlja novitet kod 5G-a u odnosu na ranije generacije jest podrška za puno širi spektar uređaja koji će u budućnosti imati podršku za podatkovni promet na nosivim uređajima i kućnim pomagalima (poput pametnih satova, hladnjaka, televizora itd.).

Prvi eksperimenti u javnosti počinju 2018., tako da bi mi u Europi mogli isprobati brzine 5G mreže tek početkom sljedećeg desetljeća. Do tada, ostaje nam 4G za koji se ne može reći da je spor, no prostorno je ograničen.

Foto: Techspot
Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju