Kada snijeg zamete ulice, evo tko će uspješno dostaviti hranu

Tijekom nedavnog snježnog nevremena u Velikoj Britaniji kada dio kompanija nije dostavljao hranu ili su skuplje naplaćivali dostavu, kao najpouzdaniji dostavljači dokazali su se roboti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.03.2018. / 12:56

Starship robot (Foto: Starship) (Foto: Starship)

U danima u kojima snijeg zatrpa ulice i ceste koje postaju neprohodne ljudi se povuku u tople domove, no ako se nisu na vrijeme pripremili i kupili nešto za ručak ili večeru, vjerojatno će morati prošetati po nevremenu do najbližeg dućana jer, s obzirom na vremenske uvjete, možda neće moći naručiti hranu. Naime, pitanje je tko bi se od dostavljača probijao po snježnoj oluji i vozio po cestama punim snijega samo kako bi na vrata odnio pizzu ili dvije.

Dok dio dostavljača možda ne bi riskirao vožnju po ovakvim vremenskim uvjetima koji su opasni i sigurno nisu preporučljivi za cjelodnevnu vožnju, znamo tko sigurno neće razočarati gladne željne tople pizze ili možda ćevapa – roboti. Isti oni roboti od kojih mnogi strahuju kako će jednog dana ljudima uzeti poslove, dokazali su se tijekom snijega u Velikoj Britaniji kao pouzdani dostavljači hrane, neovisno o vremenskim uvjetima.

Kompanija Starship Technologies još je prije više od dvije godine predstavila svoje dostavne robote te su oni tijekom zime u Milton Keynesu u Velikoj Britaniji na svoja leđa preuzeli teret dostave hrane za kompaniju Just Eat. Prilikom narudžbe u ovom restoranu korisnici imaju mogućnost odabira načina dostave, a jedan od tih načina dostave jest putem robota.

Pouzdaniji od ljudi

Nakon narudžbe i dok se jelo kuha, robot kreće iz spremišta do restorana u kojem preuzima hranu, tj. ona se postavlja u kutiju koja može izdržati teret od 10 kg i kreće prema destinaciji na koju treba isporučiti narudžbu.

Sigurno se pitate kako u Just Eatu mogu biti sigurni da će robot zaista stići na svoju destinaciju, odnosno da ga netko neće napasti i ukrasti hranu – u teoriji je, naravno, sve moguće, no u praksi to je ipak malo teže jer se svi roboti motre i prate tijekom njihovog puta do adrese narudžbe, iako su npr. u San Franciscu zabilježeni slučajevi u kojima su nepoznate osobe prevrnule ove robote. Roboti imaju podršku za GPS, radar i brojne senzore kako se ne bi sudarali s ljudima ili predmetima u okolici, a opremljeni su i kamerama i mikrofonima koji će snimiti svakoga tko ga pokuša oštetiti ili ukrasti njegov sadržaj.

Za otvaranje kutije s hranom potreban je poseban kod koji se šalje naručitelju putem SMS-a, a nakon što je narudžba preuzeta, robot se vraća u spremište i čeka nove naredbe i dostave.

Tijekom nedavnog snježnog nevremena u Velikoj Britaniji neke su kompanije povećale trošak dostave hrane za 1 funtu kako bi se "nagradili hrabri dostavljači", no Just Eat nije povećavao cijene dostave, već su za taj posao unajmili robote te se čini kako su na ovaj način svi profitirali – i ova kompanija i korisnici njihovih usluga koji nisu ostali gladni niti su morali platiti dodatan iznos dostave. 

Izvor: Alphr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti