Kakav kaos u prijenosu utakmice! AI kamera stalno je pratila pomoćnog suca jer je njegovu ćelavu glavu zamijenila za - loptu

Bio je to vjerojatno jedan od najneobičnijih prijenosa nogometne utakmice u kojem fokus nije bio na igri, već na ćelavoj glavi pomoćnog suca.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.11.2020. / 09:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve je više istraživanja i analiza koje pokazuju koliko su brojni tradicionalni poslovi ugroženi te će ih tijekom sljedećih godina zamijeniti roboti, odnosno umjetna inteligencija i softver. U velikom broju slučajeva roboti su isplativiji jer mogu obavljati isti posao kao i ljudi, ali brže i učinkovitije, a nemaju nikakve zahtjeve - za svoj posao ne primaju plaću, ne trebaju bolovanje, godišnji odmor, mogu raditi u sve tri smjene itd.

No, naravno, roboti i umjetna inteligencija ne mogu zamijeniti ljude na svim poslovima, a jedan od njih, čini se, jest i posao - kamermana. Takav je bar zaključak nakon što je AI korišten za upravljanje kamerom i snimanje nogometne utakmice između škotskih klubova Caledonian Thistle i Ayr United. Zadatak umjetne inteligencije činio se prilično jednostavan, a to je da kamera kojom je upravljala prati - loptu i akciju oko lopte. Tko god da je trenirao AI, sigurno nije napravio dobar posao jer prijenos se pretvorio u pravi kaos.

Kamera je konstantno bježala prema pomoćnom sucu i zumirala njegovu glavu. Nije zabilježen čak ni gol Ayr Uniteda jer je umjesto  akcije s loptom kamera pratila suca. Razlog je njegova ćelava glava koju je AI zamijenio za loptu.

Prema osobama koje su pratile taj kaotični prijenos, situacija s kamerom cijelo je vrijeme bunila i komentatora koji nije mogao pratiti akciju na terenu jer se kamera konstantno vraćala na glavu linijskog suca. Na temelju ovog (za mnoge) komičnog iskustva, svi koji se bave strojnim učenjem i koji rade na prikupljanju i korištenju podataka s kojima se uči umjetna inteligencija, dobili su važno upozorenje i iskustvo koje će, nadamo se, primijeniti u budućim sličnim situacijama tako da tijekom prijenosa vidimo loptu i akciju, a ne ćelavu glavu.

Izvor: TechSpot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti