Kako bi mogli izgledati mobiteli u budućnosti? Evo predviđanja stručnjaka napravljenih uz pomoć umjetne inteligencije

Od fleksibilnosti do neobičnih materijala za sigurnije zaslone, umjetna inteligencija nudi uvid u potencijalne buduće inovaciju u svijetu pametnih mobitela.

Branimir Vorša | 26.12.2023. / 09:50

Motorolin koncept (Foto: Motorola)

U svijetu tehnologije pametnih telefona koji se neprestano razvija, pojavila su se predviđanja o budućnosti tih uređaja, nudeći uvid u nove inovativne mogućnosti. Mobiles.co.uk, koristeći AI alate za stvaranje fotografija kao što su Midjourney, Dall-E 3 i Adobe Firefly, predvidio je potencijalne nadolazeće inovacije u pametnim telefonima.

Fleksibilni telefoni

Fleksibilni telefoni, slični Motorola Razr Plusu, doživjet će transformativnu evoluciju. Predviđa se da će se trenutna fleksibilnost, ograničena na dijelove zaslona, proširiti na cijeli uređaj, stvarajući prilagodljivost tih uređaja korisničkim potrebama. Konzultantica za održivost Jennifer von Walderdorff ističe za Daily Mail upravo održivost te tehnologije, navodeći trenutnu dostupnost fleksibilnih organskih svjetlećih dioda.

Motorola je već predstavila koncept sklopivog telefona koji se omotava oko zapešća, demonstrirajući potencijal fleksibilnosti za povećanje izdržljivosti i dugovječnosti ureeđaja.

Punjenje na solarni pogon

Budućnost bi mogla svjedočiti odmaku od konvencionalnih metoda punjenja jer solarna energija zauzima središnje mjesto. Walderdorff naglašava gotovo neograničenu prirodu solarne energije i njenu potencijalnu integraciju u predmete džepne veličine. Dok su prijenosni solarni punjači već pogodni za entuzijaste na otvorenom, ugradnja solarnih panela u telefone ostaje futuristička perspektiva.

Unatoč tome što je japanski proizvođač telefona Kyocera još 2016. godine najavio telefon sa solarnim punjenjem, uobičajenu primjenu ometaju ograničenja dizajna. Walderdorff izražava uvjerenje u rastuću potražnju za obnovljivom energijom koja pokreće razvoj solarne tehnologije.

Tehnologija samopopravljanja

Na vidiku su izgledi i za pametne telefone koji se sami popravljaju, što bi predstavljalo definitivnu promjenu paradigme u održivosti pametnih telefona. Walderdorff priznaje da je ta vrhunska tehnologija, koja obuhvaća detekciju pukotina na ekranu, ipak još uvijek u fazi istraživanja i razvoja.

Nedavni napredak na Sveučilištu Stanford otkriva napredak u sintetičkoj koži sposobnoj za samopopravak pomoću topline i magneta. To otkriće moglo bi utrti put materijalima za telefon koji se autonomno popravljaju tijekom vremena.

Održivi materijali

Dok svijet traži klimatski prihvatljiva rješenja, stručnjaci predviđaju pomak prema održivim resursima u proizvodnji telefona. Pametni telefoni, poznati po velikom oslanjanju na rijetke zemljane metale poput kobalta, mogu se razvijati s poboljšanom ekološkom izvedbom.

Iako i dalje postoje izazovi zbog potražnje za materijalima visokih performansi, produljenje životnog vijeka pametnog telefona kroz lakše popravke i modularni dizajn, poput onih koje nudi Fairphone, doprinosi održivosti.

Poboljšani zaslon

Rješavajući uobičajenu nevolju korisnika telefona, predviđanja vođena umjetnom inteligencijom ukazuju na telefone s jedinstvenim zaslonom u stilu zmijske kože za poboljšano rukovanje i izdržljivost. Ova naizgled jednostavna prilagodba ima za cilj smanjiti slučajne padove uređaja zbog klizanja iz rukohvata, minimizirajući potrebu za popravcima.

Walderdorff naglašava praktičnost poboljšanog rukovanja, predstavljajući ga kao lako dostupno i učinkovito sredstvo za smanjenje rizika od oštećenja i naknadnih potreba za popravkom, pridonoseći ukupnom poboljšanju izdržljivosti telefona.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti