Kako djeca sa Šolte osvajaju svijet programiranja i umjetne inteligencije

Ovi mladi genijalci stvorili su projekte koji prikazuju njihovo razumijevanje osnova AI i njezine praktične primjene.

Martina Čizmić | 12.05.2023. / 12:01

Lupo Uskoković, Loris Bezić, Karlo Šavorić, Nikola Bezić, Tončica Mravak i Toni Kalebić (Foto: Digitalna Dalmacija)

Digitalna Dalmacija, u sklopu programa Edit CodeSchool, djecu iz ruralnih krajeva aktivno educira i uči kodiranju. Iako na prvi pogled izgleda poput čiste zabave, iza puno igre i druženja skriva se edukativan program kroz koji polaznici osnovnih, ali i srednjih škola prolaze svake godine, i paralelno uče vještine koje će im trebati u digitalnom svijetu. Na kraju svake školske godine, svaki razred odabere svoje projekte koji se potom prezentiraju, a najbolji kući odnesu vrijedne nagrade.

Jedni od onih koji će se za nagrade zdušno boriti svojim znanjem i angažiranošću su učenice i učenici Osnovne škole Grohote s otoka Šolte.
Iako se kaže „tokala te Šolta“ ova djeca s Edit CodeSchool programom postavljaju temelje da se u potrazi za poslom – ne odsele i to pod budnim okom učiteljice Ines Jovanović.

Ovi mladi genijalci stvorili su projekte koji prikazuju njihovo razumijevanje osnova AI i njezine praktične primjene. Lupo Uskoković, Loris Bezić, Karlo Šavorić, Nikola Bezić, Tončica Mravak i Toni Kalebić s ponosom su predstavili svoje projekte.

Lupo Uskoković ima 12 godina i njegov projekt uključuje prepoznavanje prijevoznih sredstava. Prijavio se na Edit Code School zato što ga je zanimalo što je umjetna inteligencija. Najzanimljivije mu je bilo kako umjetna inteligencija prepoznaje slike.

Loris Bezić također ima 12 godina i njegov projekt prepoznaje logo različitih auta. Prijavio se na Edit Code School kako bi naučio više o programiranju. 

Godinu dana stariji je Karlo Šavorović čiji se projekt bavi prepoznavanjem geometrijskih oblika, poput trokuta, kruga i drugih. Prijavio se jer ga je zanimalo kako sve to funkcionira. Najzanimljivije mu je bilo kako umjetna inteligencija može biti tako "glupa" i kako ju on može učiniti pametnijom.

Nikola Bezić ima 12 godina i njegov projekt može prepoznati slike PlayStationa. Prijavio se na ovaj projekt jer ga smatra zabavnim i poučnim. Želi nastaviti biti dio ove grupe.

Jedina dama među mladim programerima, Tončica Mravak, ima 12 godina i njezin projekt se bavi prepoznavanjem logotipa marki i sportskih klubova. Upisala se na ovaj projekt jer su ga i drugi upisali i učiteljica misli da brzo povezuje.

Toni Kalebić ima 12 godina i radi na projektu koji prepoznaje oblike država poput Hrvatske, Njemačke i drugih. Prijavio se na Edit Code School jer želi naučiti kodirati, i kako sam priznaje odabrao je dobru polazišnu točku svojeg daljnjeg obrazovanja.

Njihovi projekti tako će biti predstavljeni na velikoj završnici Edit CodeSchoola koja će održava u subotu, 13. svibnja u dvorani Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu.

Najbolji će kući ponijeti vrijedne nagrade, ali svi su oni dobitnici budući da su s Edit CodeSchoolom udarili temelje edukacija s kojom će im danas-sutra potraga za poslom biti utoliko lakša.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti