Kako je 5G tehnologija pomogla u rješavanju epidemije koronavirusa u Kini

Prednosti novih komunikacijskih tehnologija najizraženije su u situacijama kada se treba nadgledati veliki geografski prostor te je prisutna velika mobilnost stanovništva.

Martina Čizmić | 23.03.2020. / 16:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Borba protiv koronavirusa još ni izdaleka nije gotova, ali to ne znači da nema pozitivnih primjera zemalja koje su uspjele usporiti ili čak zaustaviti širenje. Prva zemlja u kojoj je zabilježen koronavirus je Kina i na njezinu primjeru obuzdavanja epidemije sigurno se može puno naučiti. 

Stoga ne iznenađuje da su Huawei i globalna konzultantska kuća Deloitte objavili zajednički članak "Savladavanje virusa COVID-19 pomoću 5G-a: Prilike za unapređenje javnih zdravstvenih sustava" u kojem se pokazuje na koji način tehnologija poboljšava učinkovitost prevencije i liječenja pandemije poput aktualne s virusom COVID-19.

U izvještaju je analizirano na koji se način organizirala kontrola i liječenje zaraženih od COVID-19 u Kini, kao i na koji su način organizirani i dijeljeni podaci između različitih institucija i dionika tijekom kriznog stanja. Ključni je zaključak da su nove komunikacijske tehnologije i prednosti 5G mreže koje su korištene u Kini pružili značajnu potporu sustavu odgovora na krizu, što upućuje i na generalnu potrebu ubrzanja digitalne transformaciju zdravstvenih sustava kako bi bili sposobni najučinkovitije odgovoriti na hitne situacije velikih razmjera u budućnosti.

Prednosti novih komunikacijskih tehnologija najizraženije su u situacijama kada se treba nadgledati veliki geografski prostor te je prisutna velika mobilnost stanovništva. Velike brzine prijenosa i niska latencija 5G tehnologije pokazali su se ključnim u rješavaju izazova u prijenosu podataka tijekom kriznih situacija, a tehnologija je omogućila i implementaciju brojnih novih ideja i metoda liječenja koje su podržane u novim 5G aplikacijama. Konkretno, nove tehnologije smanjile su vrijeme potrebno za reakciju, poboljšale praćenje pacijenata, prikupljanje podataka i analitiku, daljinske suradnje i raspodjele resursa.

5G aplikacije koje su razvijene za kontrolu epidemija u sustavu javnog zdravstva mogu dati dodatan poticaj i za razvoj učinkovitijih modela upravljanja pametnim gradovima. Mogućnosti brzog prijenosa podataka preko 5G mreža mogu se koristiti i na različitim područjima upravljanja prostornim planiranjem, uključujući planiranje prometa, pametnih sustava javne sigurnosti i zaštite okoliša, ali i potaknuti lokalne vlasti da istražuju potpuno nove modele upravljanja gradovima, kao i dati poticaj privatnom sektoru na nadograđivanje tih rješenja za komercijalnu upotrebu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti