Kako je Motorola u samo nekoliko mjeseci revolucionirala način na koji komuniciramo

Kreator prvog mobilnog telefona nije zadovoljan pametnim telefonima. Iako kaže da su čudo tehnologije, pokušavaju biti izvrsni u svemu za sve korisnike, a to nije moguće.

Martina Čizmić | 03.04.2018. / 20:01

Dr. Martin Cooper (Foto:Jamie McCarthy / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP) (Foto: Jamie McCarthy / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

Prije točno 45 godina uspostavljen je prvi poziv s mobilnog telefona. Dr. Martin Cooper iz Motorole hodao je ulicom i, u sklopu testiranja tog novog uređaja, odlučio nazvati nekoga. U trenutku nadahnuća nazvao je Joela Engela, inženjera koji je kao i Cooper radio na razvoju mobilnog telefona, ali u konkurentskoj tvrtki - AT&T.

A priča kako je došlo do tog Motorolina mobilnog telefona i više je nego zanimljiva.

Naime, AT&T osmislio je prijenos telefonskog signala bez žica i odlučio ga nuditi korisnicima kao telefon u automobilu. No korisnici ga nisu mogli kupiti, nego samo unajmiti. I koristiti se njime samo u automobilu.

Dr. Cooper i njegovi kolege u Motoroli to su shvatili kao izazov. Zašto ljudima omogućiti telefoniranje samo u automobilima? Zašto im ne omogućiti i telefoniranje bilo gdje i bilo kad?

Počeli su raditi na svojoj verziji mobilnog telefona u studenom 1972. godine, a samo tri mjeseca kasnije imali su prototip koji je bio funkcionalan.

Da cijeli sustav radi, demonstrirali su 3. travnja 1973. godine u New Yorku. Šetajući ulicama New Yorka u društvu novinara, dr. Cooper nazvao je Engela i rekao mu da ga zove s osobnog prijenosnog ručnog telefona.

U tom su trenutku u svijetu postojala samo dva primjerka tog telefona, ali ta su dva primjerka pokrenula revoluciju koja je rezultirala razvojem pametnih telefona kakve danas poznajemo i koristimo.

No kreator prvog mobilnog telefona nije zadovoljan pametnim telefonima. Kako je rekao za Bloomberg prije nekoliko godina, pametni su telefoni čudo tehnologije, ali pokušavaju biti izvrsni u svemu za sve korisnike, a to nije moguće.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti