Kako Nova TV koristi najnapredniju tehnologiju za stvaranje virtualne stvarnosti?

Nova TV prva je u svijetu koristila RedSpy sustav za virtualnu stvarnost u studiju i oduševila gledatelje, ali i pokazala da ide korak ispred svjetskih tehnoloških trendova.

Martina Čizmić | 07.06.2017. / 15:38

Stvaranje televizijskog programa zahtjeva konstantno praćenje tehnoloških inovacija i osmišljavanje programa koji će gledateljima biti nov, zanimljiv i privlačan. Televizijske kuće diljem svijeta koriste se najnovijim tehnološkim rješenjima kako bi u svoj program unijele nešto novo, još ne viđeno, nešto što će privući gledatelje i zadržati njihovu pažnju. Pogotovo tijekom praćenja udarnih događaja kao što su izbori. Upravo je to Nova TV uspjela postići tijekom praćenja izborne noći na lokalnim izborima hrvatskom i svjetskom premijerom nove Stype tehnologije za stvaranje virtualne stvarnosti - RedSpy.

Riječ je o naprednoj tehnologiji koja omogućava virtualni prikaz u stvarnom prostoru koristeći Steadicam kamere (kamere koje snimatelji nose na posebno dizajniranim prslucima). Tako su grafike u prostoru, osim Mislava Bage na standardnoj poziciji, mogli prikazati i Ivana Brkić Tomljenović i Vjekoslav Đaić.

“Ono što RedSpy razlikuje od svih ostalih tracking sustava je mogućnost postavljanja bilo gdje i na bilo što. Mi smo tu mogućnost željeli dovesti na višu razinu pa smo ga odlučili postaviti na Steadicam kameru. Ni sam Stypegrip u procesu kreiranja RedSpya nije računao da će ići u tom smjeru, a sada su upiti koje dobivaju vezani upravo za tracking na steadicamu” ispričao nam je Goran Bortas, voditelj produkcijske grafike i pojasnio što točno razlikuje stari i novi Stype.

“Glavna je razlika između novog sustava RedSpy i prve generacije Stypea u načinu korištenja. Originalni je Stype sustav koji radi samo na jimmy jibu tj. kranu, dok RedSpy nije vezan samo za kran. Napravljen je kao softversko dekodiranje trackinga u prostoru što mu omogućuje jedna mala, specijalna kamera visoke rezolucije. Ona se montira na postojeću kameru i usmjerava prema stropu gdje pomoću posebnih reflektirajućih naljepnica šalje te prima natrag (odbijeno) infracrveno svjetlo. Slično kao mačje oči u mraku na cestama ili kod raznih oznaka i znakova upozorenje tijekom vožnje noću. RedSpy potom, u stvarnom vremenu, šalje precizne podatke praćenja u naše grafičke sustave. Samo čitanje tih markera je puno preciznije i brže nego hardverski decoderi i razni motori na starom Stypeu, što RedSpy čini novom generacijom tracking sustava. Važno nam je bilo da sadržaj koji prikazujemo pomoću virtualne stvarnosti pomogne gledateljima što bolje razumjeti sve relevantne informacije te da nam istovremeno budu vizualno atraktivne. Mislim da smo uspjeli”, pojasnio je Bortas.

Zahvaljujući ovoj tehnologiji, tweetovi i fotografije s društvenih mreža doslovno su iskakale iz virtualnog u stvarni prostor, pružajući gledateljima jedinstven doživljaj na televizijskom ekranu. Osim toga, grafike korištene za prezentaciju izbornih rezultata gledateljima su još bolje pokazale kako je Hrvatska glasala na lokalnim izborima.

“Novi sustav za prikaz virtualne stvarnosti nam omogućava prikaz grafika i bilo kojeg drugog sadržaja na bilo kojem mjestu u bilo kojem studiju sa praktično bilo kojom opremom. Time naši umjetnici (grafičari) dobivaju potpunu slobodu u realizaciji svojih ideja, emisije dobivaju na dinamici i raznovrsnosti, a prikaz sadržaja se približava našoj publici. To je trend u današnjoj medijskoj industriji (ali ne samo medijskoj nego i recimo u gaming industriji) koji smo mi kao Nova TV prepoznali još prije nekoliko godina”, rekao nam je direktor tehnike na Novoj TV, Srećko Husnjak te dodao: “Sličan sustav koristimo od 2014., ali je bio vezan za fiksnu poziciju unutar studija i mogao se koristiti samo s određenim tipom opreme – kamerom na kranu. Ovaj novi sustav ruši tu barijeru te se implementira direktno na kameru, a kamera može biti na stativu, može se sa njome raditi iz ruke, može se nositi na sustavu za stabilizaciju kamere. Možemo reći da se kamera može koristiti na bilo koji način bilo gdje”.

Premijera RedSpya upravo na Novoj TV

Stype tehnologiju prethodne generacije, koriste i velike svjetske televizije, no novi Stype sustav RedSpy, koji je premijeru imao upravo na Novoj TV, zapravo je prototip koji je u završnoj fazi i nije još stavljen na tržište. Prvi put je predstavljen na sajmu u Las Vegasu krajem travnja, a reakcije industrije potvrdile su da se radi o vrhunskom proizvodu.

Koliko je RedSpy zanimljiv i stranim kućama najbolje govori informacija kako su velike svjetske TV kuće sa zanimanjem pratile njegovu implementaciju i premijeru na Novoj TV, a prema dostupnim informacijama nakon Nove TV, za praćenje izbora koristit će ga britanski BBC.

Što je sljedeće?

Virtualna i proširena stvarnost postaju sve korišteniji alati kojima televizije čine svoj program još zanimljivijim za gledanje. Što je sljedeće? Tko zna kako će se televizijski program dalje razvijati. Možda će cijeli studiji biti virtualni, a možda nas za nekoliko godina kroz izbore bude vodio i virtualni voditelj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti