Kako pojačati Wi-Fi signal i uživati u surfanju bilo gdje u stanu

Postoji nekoliko trikova koje možete upotrijebiti za jačanje signala, pogotovo ako opcija preseljenja rutera nije moguća.

Martina Čizmić | 22.07.2019. / 12:04

Viktorija Rađa i MESHtar Powered by Iskon (Foto: Iskon)

Gotovo svi danas koriste bežični internet u svojim domovima. Osim što je jednostavniji za korištenje, rješava nas i gomile žica koju bismo inače morali razvlačiti po stanu. No što kad je ruter za internet na jednom, a vaša soba na drugom kraju stana pa vam se ponekad čini da je lakše spojiti se na susjedovu mrežu nego svoju?

Postoji nekoliko trikova koje možete upotrijebiti za jačanje signala, pogotovo ako opcija preseljenja rutera nije moguća.

1) Podignite ruter na veću visinu
Nemojte ruter držati na podu, već ga podignite na visinu od barem metar (visina prosječnog stola) ili više (ako možete postavite ga na zid u visini ili iznad visine vrata).

2) Provjerite imate li neželjene goste na mreži
Je li vaša mreža zaštićena od neželjenih gostiju? Ako nije, možda netko od susjeda koristi vašu otvorenu mrežu za surfanje pa automatski usporava vaše iskustvo surfanja. Najjednostavnije je rješenje uključivanje zaštite lozinkom. U tome vam može pomoći korisnička podrška vašeg operatera koji će vas, ovisno o ruteru koji koristite, voditi korak po korak na tom putu.

3) Provjerite koristi li koji od vaših uređaja velike količine internetskog prometa
Neželjeni gosti na računalima i pametnim telefonima kao što su virusi i malware mogu uvelike usporiti sam uređaj, ali i neovlašteno skidati i slati velike količine podataka putem interneta. Pobrinite se da uvijek imate ažurirane operativne sustave i aplikacije na svojim uređajima (i na pametnim televizorima i ostalim uređajima koji koriste Wi-Fi mrežu), ali i instaliran antivirusni program koji će uz vaš uređaj štititi vašu kućnu mrežu. Iako postoji nekoliko besplatnih inačica, za veću sigurnost izdvojite koju kunu i kupite napredniji antivirusni program koji će vas štititi od svih internetskih zala.

4) Investirajte u pojačivač signala
Ponekad svi trikovi nisu dovoljni i jednostavno ćete, želite li koristiti Wi-Fi, morati investirati u pojačivač signala. Na tržištu ih ima cijeli niz, a prilikom kupovine važno je provjeriti s prodavačima jesu li kompatibili s vašim ruterom. Jedan od takvih uređaja, koji osim što pojačava, popravlja i poboljšava WiFi signal jest i MESHtar, uređaj koji koristi mesh tehnologiju kako bi pojačao signal te tako omogućio njegovo ravnomjerno širenje po vašem prostoru.

Razlika između extendera i mesha (Foto: Iskon)

Pojačivači tj. Wi-Fi extenderi stvaraju posebnu mrežu koja slabi s obzirom na udaljenost od rutera. Za razliku od extendera, mesh rješenje sastoji se od nekoliko čvorova/uređaja-satelita, koji se međusobno povezuju u jedinstvenu Wi-Fi mrežu, a njihov smještaj unutar prostora sve mrtve zone pretvara u oaze snažnog i stabilnog Wi-Fi signala. Specifičnost je mesh tehnologije da nema dominantnog glavnog uređaja kao u relaciji ruter-pojačivač, već svi uređaji međusobno komuniciraju i raspoređuju snagu ovisno o potrebi.

Radi se o samostalnoj (OTT) usluzi, što znači da njezinu kupovinu i korištenje ne uvjetuje operator od kojeg ste uzeli internet. Uređaje je dovoljno rasporediti po stanu i uključiti u struju. Nakon toga cijelom se mrežom upravlja pomoću aplikacije koja omogućava i roditeljsku zaštitu, upravljanje uređajima koji su spojeni na mrežu, kao i kreiranje zasebne mreže za goste.

I, uživate li sad u jakom Wi-Fi signalu u svakomu kutku svoga doma, pa čak i u kupaonici?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti