Kako popraviti kineski tablet koji se ne želi upaliti niti puniti?

Najezda tableta ne jenjava, pa je tako i s kineskim tabletima. Mnogi kao i ja nismo mogli odoljeti vrlo niskim cijenama pa smo se odlučili na već poznatu kupovinu iz naslonjača.

Ivan Vovk Ivan Vovk | 13.07.2014. / 11:53

Kako popraviti kineski tablet koji se ne želi upaliti niti puniti?

Najezda tableta ne jenjava, pa je tako i s kineskim tabletima. Mnogi kao i ja nismo mogli odoljeti vrlo niskim cijenama pa smo se odlučili na već poznatu kupovinu iz naslonjača. To me zapravo i ne čudi s obzirom da se za siću može kupiti tablet iz daleke Kine.  Ako ste se prepoznali već u samom startu tada vas molim lijepo da nastavite dalje čitati jer sada postaje napeto.  

U međuvremenu vam je kineski tablet zadao prvi udarac u obliku prestanka rada, ali ne brinite jer niste jedini. Velika vjerojatnost je da je određenom broju korisnika tablet računalo nakon jednog perioda korištenja prestalo raditi. Navedeni kvar je najčešće  u obliku: tablet računalo ne puni bateriju odnosno tablet ne želi bootati OS ili u najgorem slučaju tablet je potpuno mrtav tj. ne daje znakove života.  Ako ste pokušali napraviti hard reset tablet računala s iglom ali bez uspjeha onda za vas još ima nade. 

Ako kojim slučajem niste probali napraviti hard reset onda svakako probajte to napraviti. Ako i nakon toga kvar ostaje isti onda vam preostaje još jedna solucija koju ću vam malo kasnije objasniti. Prije nego krenem sa objašnjenjem želio bih istaknuti da za navedeni kvar najčešće je uzrok ili krivac loša baterija odnosno baterija niske kvalitete. U Kini je na snazi battery recycling program po kojem se više od 2,6 milijuna metričkih tona starih baterija generira odnosno obnavlja i ponovo stavlja u funkciju odnosno prodaju. Ali nažalost tek oko 30% baterija se na pravilan način obnavlja dok ostatak ne rade po pravilima.  

Vraćamo se na objašnjenje. Za ovaj postupak potrebno je najviše strpljenja pa tek ostalo. Zato budite pažljivi tokom postupka. Osim strpljenja potreban je sljedeći alat: lemilica, plastični alat za otvaranje kućišta tableta ili odvijač ako je kućište vašeg tablet računala zatvoreno vijcima. Znači vaš prvi korak je da otvorite tablet odnosno da poklopac odvojite od prednje strane. Ovo je ujedno i najteži korak, stoga morate biti vrlo pažljivi i strpljivi jer dok odvajate poklopac od prednje strane morate paziti da ne koristite preveliku silu i da ne savijate prednju stranu odnosno LCD ekran.  

Nakon što ste otvorili tablet računalo, ono bi trebalo izgledati vrlo slično kao na navedenoj slici.  Uočiti ćete da je baterija spojena sa dvije žice (crna i crvena) odnosno minus i plus. Vaš sljedeći korak je da pomoću lemilice odlemite crvenu žicu sa matične ploče. Nakon toga potrebno je da žicu stavite u takav položaj da ne dodiruju ništa.  

Nakon što ste to učinili, potrebno je u sljedećem koraku spojiti tablet na njegov originalni punjač koji ste dobili pod uvjetom da je punjač 100% ispravan. Ukopčajte punjač u tablet kao da želite puniti bateriju ali samo na kraći period (2-3 sekunde), te odmah nakon par sekundi odspojite punjač iz tableta.  

U zadnjem koraku potrebno je ponovo s lemilicom zalemiti crvenu žicu na plus kontakt na matičnoj ploči od tablet računala. Nakon što to napravite možete probati upaliti tablet ili probati puniti bateriju. Ako i dalje vaš problem nije riješen, onda vaš uzrok problema nije baterija. Koristeći ovaj napisani postupak u potpunosti koristite ga na svoj rizik.

ZIMO niti njegovi autori nisu odgovorni za bilo kakav gubitak ili štetu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti