Kako poslati e-poruku koja će se sama uništiti?

Treba istaknuti kako će primatelj biti obaviješten o tome da je poruka koja mu je poslana poslana u povjerljivom načinu te da će valjanost isteći u određenom roku.

Martina Čizmić | 18.05.2018. / 13:50

Računalo gori (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Korisnici Gmaila od prošlog tjedna imaju mogućnost dopisivanja u nečemu što Google naziva "povjerljiv način".

Naime, s redizajnom Gmaila uvedene su i zanimljive nove mogućnosti koje bi trebale ojačati sigurnost i privatnost tijekom dopisivanja. U teoriji, zahvaljujući ovim mogućnostima, ne bi vam se moglo dogoditi ovo što se dogodilo, sada već bivšoj, ministrici Dalić.

Dakle, o čemu je riječ?

Gmail sad ima mogućnost slanja samouništavajućih e-poruka, odnosno poruka koje će se same izbrisati ih primateljeva sandučića po isteku ranije određenog vremena.

Želite li slati samouništavajuće poruke, morati ćete prijeći na novi Gmailov izgled, što i nije tako loše.

Ulogirajte se u svog Gmail i na desnoj strani ekrana, iznad popisa poruka pronađite ikonicu koja izgleda poput kotačića. Kliknite i u izborniku odaberite "Isprobajte novi Gmail".

Nakon što ste se prebacili na novi Gmail, kliknite na gumb "Novo" kako biste pokrenuli stvaranje nove e-poruke.

Napišite poruku, unesite sve podatke koji su potrebni, dodajte privitke koje želite poslati i potom u dnu tog prozora pronađite ikonu lokota sa satom.

Gmail (Foto: Screenshot) (Foto: Screenshot)

Kliknite na ikonu i pojavit će vam se prozor s podacima za povjerljiv način. Možete odabrati vremenski rok u kojem će e-poruka biti vidljiva odnosno dostupna primatelju. Taj se vremenski rok proteže od jednog dana do 5 godina.

Uvijek možete i ranije "oduzeti" pravo na otvaranje i pregledavanje povjerljive poruke. Dovoljno je otići u popis poslanih poruka, otvoriti spornu poruku i kliknuti na "Ukloni pravo pristupa".

Računalo gori (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Treba istaknuti kako će primatelj biti obaviješten o tome da je poruka koja mu je poslana poslana u povjerljivom načinu te da će valjanost isteći u određenom roku. Također, opcije za kopiranje, lijepljenje, ispis i prosljeđivanje teksta i privitaka poruke bit će onemogućene. Valja napomenuti da ćete tim ograničenjima spriječiti primatelje da slučajno podijele vašu e-poruku, ali zlonamjerni primatelj ili primatelji sa zlonamjernim programima i dalje će moći kopirati vašu poruku ili privitke. Osim toga, primatelj uvijek može sačuvati ono što je napisano u e-poruci s pomoću screenshota.

Nakon što ste odredili valjanost poruke, potrebno je još postaviti šifru zaporke. Ako odaberete "Bez SMS-a sa šifrom zaporke", primatelji koji koriste Gmail moći će odmah otvoriti e-poruku. Oni koji ne koriste Gmail, dobit će zasebnu e-poruku sa šifrom. Odaberete li "SMS sa šifrom zaporke", morat ćete unijeti primateljev broj mobilnog telefona na koji će on primiti šifru za otvaranje poruke.

 

How locker works

 

Zanimljivo je što će poruka u primateljevu sandučiću biti potpuno zaštićena sve dok on (ili ona) ne upiše lozinku. Tek će tada moći vidjeti sve privitke i sam sadržaj poruke. Također, kad god izađe iz te poruke i ponovno pokuša pristupiti, morati će upisati novu lozinku.

Pošiljatelj zadržava mogućnost da primatelju obnovi pristup poruci, ponovno ju pošalje, proslijedi nekome drugome ili dio nje kopira u novu poruku.

Iako sustav nije savršen, mogao bi pomoći da povjerljive informacije ostanu koliko-toliko povjerljive.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti