Kako potaknuti djecu da se zaljube u znanost i tehnologiju? Odvesti ih u MUZZA-u

Četiri uzbudljive teme Igrom do znanja, Pametni grad i Robo arena, Zvuk i Svjetlo te MIC – LAB vode nas u svijet interaktivnih eksponata sa svrhom popularizacije STEM-a.

Martina Čizmić | 19.06.2023. / 08:46

MUZZA (Foto: MUZZA)

Hrvatska je dobila prvi MUZZA interpretacijski centar za popularizaciju znanosti i STEM-a. Centar se smjestio u Zagrebu, na adresi Palinovečka 19 E, a radi se o prostoru u kojem djeca i mladi mogu potpuno besplatno upoznati sve čari znanosti kroz interaktivni stalni postav. 

Stalni postav MUZZA interpretacijskog centra sastoji se od računalnih i robotskih programa koji spajaju elektroniku, programiranje i robotiku. Eksponate koji su izloženi u Centru, izradili su polaznici radionica i djeca. Osim izložbenog prostora, centar služi i kao inovativan i adekvatan prostor za provedbu višednevnih radionica STEM-a.

Četiri uzbudljive teme Igrom do znanja, Pametni grad i Robo arena, Zvuk i Svjetlo te MIC – LAB vode nas u svijet interaktivnih eksponata sa svrhom popularizacije STEM-a. Djeca i mladi tako sada svakog dana od 10:00 do 16:00 sati mogu besplatno isprobati kako funkcionira pametni grad i pametna kuća, robo arena s robotima koji reagiraju na laserdetektor, pametna lampa koje se pali i gasi na pljesak ruke i pametni klavir koji je moguće svirati rukama i nogama.

 U godini vještine ponosni smo da možemo od danas ponuditi djeci i mladima u suradnji s našim edukatorima besplatne radionice elektronike, programiranja i fine mehanike. Uz edukacije, eksponati stalnog postava probuditi će znatiželju djeci za interaktivnim učenjem, istaknula je predsjednica MUZZA interpretacijskog centra za popularizaciju znanosti i STEM-a Đurđica Protić.

Ovaj inovativani i interaktivni centar sa svrhom popularizacije STEM-a financiran je iz projekta Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je edukacijsko-savjetodavni centar Sretna priča. Projekt je usmjeren na jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu programa popularizacije STEM-a. Partner u projektu je Fakultet elektrotehnike i računarstva. Udruge koje sudjeluju na projektu su udruga Mladih Ilok „Volja“, Samoborska Udruga Roditelja za Lokalne Aktivnosti – SURLA, Connect IT udruga za razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija (Slavonski Brod), Udruga za rad s mladima Breza, podružnica Vukovar i Institut „Ars Musica“ (Dekanovec). S udrugama surađuju na razvoju i prevedbi edukativnog programa STEM-a – kampova u njihovim gradovima i mjestima.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti