Kako prepoznati lažne vijesti u medijima i zaštititi svoj uređaj

Kako prepoznati i kako se zaštititi od lažnih vijesti i opasnog sadržaja s interneta?

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.05.2020. / 10:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U medijskom svijetu i na društvenim mrežama sve se češće susrećemo s raznim dezinformacijama i lažnim vijestima. Suvremene informacijske i komunikacijske tehnologije samo su olakšale i ubrzale dijeljenje takvih informacija, pa su i posljedice dalekosežnije. Stoga je Svjetska zdravstvena organizacija pojavu masovnog širenja lažnih vijesti nazvala infodemijom.

Naime, ne postoji univerzalan način za prepoznavanje lažnih vijesti, ali mi vam donosimo nekoliko savjeta kako ih prepoznati i na koji način zaštititi svoj pametni telefon.

1. Provjerite izvor
Prije svega, pogledajte internetsku adresu na kojoj je objavljena vijest. Ako nikada niste čuli za tu stranicu, pokušajte pronaći više informacija o njoj (telefon za kontakt odnosno mail ili imena novinara/urednika). U slučaju da ne možete naći ništa od navedenog, vjerojatno ne biste trebali vjerovati informacijama koje objavljuju.

2. Provjerite autora
Pokušajte pronaći neke informacije o autoru teksta ako je naveden potpis i vidjeti kakve je vijesti ranije objavljivao. Za slučaj da ne pronađete nikakve informacije o autoru koji je naveden, moguće je da je riječ o lažnoj vijesti.

3. Provjerite osobe koje se spominju u tekstu
Sigurno smo svi mnogo puta pročitali vijesti u kojima se navodi da je neki poznati svjetski znanstvenik ili doktor dao svoje mišljenje i savjete čitateljima o određenim situacijama. Može se dogoditi da vam osoba koja se spominje u tekstu nije poznata i niste nikada čuli za nju. Tada probajte naći više informacija o njoj. Ako je u pitanju zaista stručna osoba, bez problema ćete naći njezinu biografiju. Isto tako, ako niste naišli na informacije o osobi, važno je dodatno provjeriti pouzdanost.

4. Provjerite sadržaj
Obratite pažnju na informacije koje se nalaze u tekstu. Ako se navode određeni postoci, studije, brojke ili analize, pokušajte ih pronaći na službenim internetskim stranicama istraživanja.

5. Ne vjerujte naslovima
Mnogo smo puta na društvenim mrežama ugledali vijest s bombastičnim naslovom koji nas je jednostavno privukao da kliknemo i vidimo ostatak teksta. Međutim, kada smo otvorili, uvjerili smo se da je tekst totalna suprotnost ili nema nikakve poveznice sa naslovom. Ovo je jedan od najčešćih primjera plasiranja lažnih vijesti jer je mediju jedini cilj postići što više klikova i pregleda. Stoga, ne vjerujte nikada samom naslovu i obvezno pročitajte ostatak teksta kako ne biste došli do krivog zaključka. Osim toga, nemojte dijeliti vijesti na društvenim mrežama ako niste pročitali čitav tekst jer time samo pomažete širenju lažne vijesti koja tako doseže veći broj čitatelja i pregleda.

Također, mediji su nedavno upozorili na širenje e-mailova sa zlonamjernim softverima, u kojima vam stižu privici ili poveznice s ciljem preuzimanja zlonamjernih programa, a koje se tiču trenutne situacije.

Stoga je od izuzetne je važnosti da zaštitite svoj telefon sigurnosnim softverskim rješenjem, kao što je Samsung Knox – platforma koja pruža zaštitu na više razina.

Platforma Samsung Knox ugrađena je u Samsungove pametne telefone, tablete i nosive uređaje. Sastoji se od kombinacije obrambenih i sigurnosnih mehanizama koji štite od provale, zlonamjernog softvera i ostalih zlonamjernih prijetnji. Od trenutka kada je uređaj uključen, Knox je stalno u službi zaštite njegova identiteta, kao i osobnih i profesionalnih informacija koje se na njemu čuvaju. On pruža dvostruku zaštitu – od samog sklopa čipova uređaja, pa sve do instaliranih programa i operativnog sistema.

Budite oprezni i na vrijeme zaštitite svoj uređaj kako bi surfanje, obavljanje poslovnih zadataka, igranje igrica i sve ostalo što svakodnevno radite na vašem uređaju postalo što bezbrižnije i lakše. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti