Kako riješiti problem nedostatka stručnog IT kadra? U Novskoj su pronašli dobitnu kombinaciju

Istraživanje tržište prvi je i nezaobilazan korak ka uspješnosti projekta, a toga su bili svjesni i u Sisačko-moslavačkoj razvojnoj agenciji SI-MO-RA kada su pokretali poduzetnički inkubator PISMO u Novskoj. Danas ondje polazi obuku peta generacija dizajnera videoigara , a sama uspješnost provedbe osigurala je SI-MO-RI titulu najbolje Europske razvojne agencije.

Zorana Vukić/Informer | 07.03.2021. / 08:28

Budućnost IT sektora uvelike ovisi o stručnom kadru , a to je bila misao vodilja razvojna agencije SI-MO-RA koja je prije četiri godine pokrenula Poduzetnički inkubator PISMO i Novsku plasirala među vodeće gradove Gaming industrije.

Ono što je najveći nedostatak cijele te industrije jesu stručnjaci u tom području, tako da smo mi pokrenuli cijeli taj projekt i okrenuli cijelu priču u stvaranje mladih stručnjaka, u stvaranje ljudi koji znaju napraviti video igru, istaknuo je Mario Čelan, ravnatelj Razvojne agencije SI-MO-RA.

Do sada je diplome dobilo sto šesdeset dizajnera videoigara, a trenutno se provodi edukacije pete generacije. Svaka generacija okuplja četrdeset polaznika iz cijele Hrvatske. Provođenje ovog projekta prepoznala je i Vlada RH te ga je proglasila strateškim, a cijelu realizaciju olakšava i potpora Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Danas meni iza leđa imate ljude iz Kaštela, Splita, Dubrovnika i Zadra, koji zasigurno ne bi tu bili da nema tih potpora Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, jer nismo svi financijski i dobri i uvijek sposobni za tako nešto. Ovako uz minimalnu hrvatsku plaću plus tisući i četristo kuna putnih troškova oni u Novskoj mogu iznajmiti smještaj i boraviti tih šest mjeseci, bez da su na financijskoj potpori roditelja, te se mogu u tom periodu posvetiti tome da budu fokusirani na edukaciju, dodaje Čelan.

Pri usavršavanju videoigara pomoći će im i sofisticirana oprema poput VR simulatora, motion capture studija, fotogrametrije i glazbenog studija.

Iza mene možete vidjeti petu generaciju polaznika Unity edukacije. Oni tu nauče od samoga početka kako napraviti igru, izdizajnirati, prodati na tržištu, istražiti tržište. Od samog programiranja u sustavu i pisanje na GDR-u odnosno Game design dokumenta. Znači od početka do kraja sve što je potrebno na naprave igru, pojašnjava Dominik Cvetkovski, stručnjak za edukaciju.

Mladi polaznici edukacije, svjesni su situacije na tržištu rada , ali i potrebe za dodatnim znanjem.

Budući da sam već od prije imao interes za rad u takvoj industriji računalnih igrica shvatio sam da bi baš ovom edukacijom mogao to ukomponirati u nekakav svoj projekt, kaže Dejan Seretinek, polaznik edukacije.

No tu ne staje priča, dizajneri videoigara po završetku edukacije imaju pravu ostvariti i poticaje ako se odluče pokrenuti tvrtku i stati u Novskoj.

Nakon te šesto mjesečne edukacije mi im trebamo dati još jedan manji poticaj da ostanu u Novskoj i da otvore tvrtku u našem inkubatoru, a to smo uspjeli realizirati suradnji s gradom Novskom koja im od iduće godine daje 45.000,00 kuna. Hrvatski zavod za zapošljavanje im daje 70.000,00 kuna i Sisačko-moslavačka županija 35.000,00 kuna. Sve to u biti dobiju nakon što se odluče postati Start up, otvoriti obrt ili d.o.o.. Dobiju 155,000.00 kn što je po nama dovoljno za 18 do 24 mjeseca financijske samostalnosti, pojašnjava Čelan.

Upravo ovaj projekt poslužio je kao temelj za dodatni razvoj Simore koja je proglašena i najboljom Europskom razvojnom agencijom

Naravno da je ovo jedan od tih projekata koji nam je dao veliku vidljivost unutar svega toga . Moram se pohvaliti i reći da smo zbog tog projekta i sudjelovali prije godinu i šest mjeseci u Bruxellesu u kreiranju Natječaja Horizon za iduću perspektivu. Mi smo jedini koji smo ubacili naše vrtiće eko sustav i krenuli s engleskim jezikom koji je nekakav prioritet unutar ove industrije i onda su oni vidjeli da smo razmišljali malo sveobuhvatnije od ostalih i onda su nas nazvali da predložimo još nekakve mjere unutar tog Horizona i drugih projekata, otkriva Čelan.

Treba spomenuti da je u Novskoj , ali i u Sisku zahvaljujući velikom interesu otvoren i srednjoškolski smjer za tehničare video igara što govori o budućnosti ovog sektora

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti