Umorne oči, pretjerana budnost, zamagljen vid, glavobolja - samo su neki od fizičkih simptoma koje osjećamo kada dugo vremena provodimo pred zaslonom. Ljudi koji rade u uredu stalno gledaju u neku vrstu displeja te tako preko dana koriste monitor i telefon, a navečer tablet ili satima gledaju u televizor. Što možemo učiniti kako bismo suzbili štetne učinke plavog svjetla?

Takozvana visokoenergetska, štetna ljubičasta svjetlost nam prolazi kroz oči gotovo nefiltrirano i dopire do mrežnice. Plava svjetlost koju emitiraju naši elektronički uređaji i izvori LED svjetla mogu se povezati s brojnim zdravstvenim problemima: mogu uzrokovati probleme s koncentracijom, umorom i glavoboljom, ali dugoročno mogu također uznemiriti naš cijeli bioritam. Zbog toga je važno obratiti pažnju na to kako koristimo svoje uređaje i poduzimamo mjere opreza.

Mobitel

Plavo svjetlo snižava razinu melatonina, hormona koji je odgovoran za osjećaj pospanosti, pa bismo za miran san trebali prestati koristiti svoj pametni telefon sat do dva prije odlaska u krevet. Brojni mobilni telefoni imaju značajku filtriranja plavog svjetla koja se obično nalazi u postavkama displeja kao night shift ili comfort view. Ako ne postoji takva opcija, možete preuzeti aplikaciju posebno dizajniranu za tu svrhu.

Plavo svjetlo mobitela (Foto: Getty Images) Plavo svjetlo s mobitela može izazvati sljepoću i rak

Tablet

Kao i mobilni telefoni, većina tableta dolazi s načinom rada night shift, i za njih se mogu preuzeti besplatne aplikacije, ali ako želite biti sigurni, preko ekrana stavite filtar za plavo svjetlo. Za oči je bolje ako tablet koristite pod svjetlom lampe za čitanje, a ne u potpunom mraku.

Monitor

Dok se mobiteli, tableti i televizori obično koriste uz kraće ili duže prekide, u monitor gledamo kontinuirano, i to satima. Stoga je važno pravilno prilagoditi svjetlinu i kontrast jer zaslon koji je previše taman može biti jednako naporan za oko kao i onaj previše svijetao. Besplatne aplikacije za filtriranje plavog svjetla (npr. f.lux) dostupne su za računala i laptope. Filteri i premazi u ovom slučaju nisu dobar izbor jer je često važno vidjeti izvorne boje prilikom rada. Ako provodite mnogo vremena ispred monitora, najbolji bi izbor mogle biti naočale s plavim filtar lećama - dostupne su u većini optika.

Plavo svjetlo na pametnom telefonu (Foto: Thinkstock) Pametni telefoni čine nas starijima?

Televizor

U slučaju televizora, najvažniji faktor je sposobnost displeja da proizvodi oštre i kvalitetne slike, ali i koliko plavog svjetla emitira. LG-jevi su OLED paneli, primjerice, nakon rigoroznog testiranja dobili oznaku "eye-friendly display" jer emitiraju manje plavog svjetla u usporedbi s LCD televizorima. Istraživanja su pokazala kako LG-jevi 65-inčni OLED paneli emitiraju 34 posto plavog svjetla, znatno ispod granice od 50 posto označenog kao neškodljivog za zdravlje. Za usporedbu, neki premium LCD zasloni emitiraju čak 64 posto plavog svjetla.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju