Pametni telefoni čine nas starijima?

Možda i nije tako loše ostaviti pametni telefon u drugoj sobi i ne provjeravati Instagram prije spavanja.

Martina Čizmić | 11.02.2018. / 08:07

Plavo svjetlo na pametnom telefonu (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Naši pametni telefoni ne izazivaju samo ovisnost i utječu na naše psihičko zdravlje, već i, ako je vjerovati istraživanju provedenom u Njemačkoj, na naš izgled.

Točnije, plavo svjetlo koje isijava iz naših pametnih telefona ne utječe samo na kvalitetu spavanja, već i na zdravlje naše kože.

Istraživači s Charité - Universitätsmedizin u Berlinu, otkrili su kako plavo svjetlo u sebi sadrži i komponentu ultraljubičastog svjetla koje može uzrokovati prerano starenje, hiperpigmentizaciju i rak kože.

Naime, pretjerana izloženost plavom svjetlu ubrzava proces oksidacije, što dovodi do upala i oštećenja stanica kože. Krajnji je rezultat jača vidljivost bora, nejednak ton kože, ali i nejednaka pigmentacija.

Znači li to onda da, želimo li zadržati mladoliki izgled, trebamo prestati koristiti pametne telefone, laptope i ostale uređaje?

Pa, zapravo i ne. Njemačko istraživanje rađeno je na malom broju ispitanika i nije donijelo konkretne zaključke o tome izaziva li plavo svjetlo s pametnih uređaja starenje kože ili rak. No pokazalo je da plavo svjetlo može utjecati na kožu te da bismo ipak trebali voditi računa koliko se njemu izlažemo.

Na tržištu postoji cijeli niz aplikacija koje je moguće instalirati kako bi se smanjilo isijavanje plavog svjetla s ekrana računala ili pametnih uređaja.

S druge strane, možda i nije tako loše ostaviti pametni telefon u drugoj sobi i ne provjeravati Instagram, Facebook ili WhatsApp prije spavanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti