Kako smanjiti rizik od zaraze koronavirusom? Redovitim nošenjem ovog predmeta

Znanstvenici su otkrili 15 posto manji rizik od infekcije za one koji su izjavili da uvijek nose naočale za opću upotrebu u usporedbi s onima koji nikada nisu nosili naočale.

Hina | 08.04.2022. / 07:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ljudi koji redovito nose naočale imaju umjereno manji rizik od bolesti COVID-19, dok kontaktne leće nemaju dodatnu zaštitu, prema velikoj studiji koja naglašava važnost oka kao puta za infekciju koronavirusom.

Više od 19.000 ispitanika u studiji Virus Watch u Engleskoj i Walesu odgovorilo je na upitnik o korištenju naočala i kontaktnih leća.

Slika nije dostupna Nošenje naočala smanjuje rizik od zaraze koronavirusom i do tri puta

Počevši od lipnja 2020., ispitanici su tjedno izvješćivali o svom statusu bolesti COVID-19, a njih više od 11.000 dalo je mjesečno uzorke krvi kako bi se utvrdilo jesu li zaraženi koronavirusom ili ne.

Nakon što su uzeli u obzir druge čimbenike rizika, znanstvenici su otkrili 15 posto manji rizik od infekcije za one koji su izjavili da uvijek nose naočale za opću upotrebu u usporedbi s onima koji nikada nisu nosili naočale.

Zaštitni učinak je smanjen kod onih koji su rekli da njihove naočale ometaju nošenje maski, a nije uočen zaštitni učinak za osobe koje nose kontaktne leće, prema izvješću objavljenom u ponedjeljak na medRxiv-u prije znanstvene recenzije.

Slika nije dostupna Naočale odlaze u povijest? U SAD-u razvijene kapi koje u samo 15 minuta poboljšavaju vid

Zaštitne naočale treba uzeti u obzir kao dio širih strategija za sprječavanje prijenosa infekcije u zajednici i može biti dragocjeno razmotriti u slučaju budućih pandemija i u zanimanjima s visokom izloženošću, uključujući zdravstvenu skrb, rekli su znanstvenici.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti