Kako spriječiti da vam se omiljeni uređaji pregriju tijekom ljeta?

Što napraviti kako biste i na temperaturama višim od 35 stupnjeva mogli raditi bez (prevelikih) poteškoća?

Martina Čizmić | 02.08.2017. / 10:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ljeto i ljetne temperature nisu blagonaklone našim omiljenim uređajima. Laptopi i pametni telefoni mogu se veoma brzo zagrijati i prestati raditi baš u onom trenutku kad ih najviše trebate.

Nije neobično da tamni (crni, smeđi ili sivi) uređaji postanu toliko vrući da ih je nemoguće držati u ruci ili pisati na njima, a osim što su vrući izvana, temperatura raste i iznutra. To može dovesti do cijelog niza problema – od usporenog rada, bržeg pražnjenja baterije pa sve do čestog restartanja.

I što onda napraviti kako biste i na temperaturama višim od 35 stupnjeva mogli raditi bez (prevelikih) poteškoća?

Jedno je od rješenja da pronađete ledenicu i zatvorite se unutra. Šala, ali s obzirom na sve toplija ljeta ni ta ideja nije za odbaciti.

Dok ne pronađete dovoljno veliku ledenicu, donosimo vam nekoliko savjeta kako spriječiti pregrijavanje uređaja.

Ne ostavljajte uređaje u automobilima na suncu. Ne ostavljajte ih u automobilima i točka. Čak i kad je automobil u hladu, u samo nekoliko minuta temperatura može porasti i za desetak stupnjeva. Ne samo da će vaš uređaj raditi lošije, već može doći i do ozbiljnih oštećenja od previsoke temperature. Zato, ako već morate ostaviti uređaj u automobilu, spremite ga u torbu ili futrolu i potom ju stavite u izolacijsku vrećicu kakvu možete kupiti u većini trgovačkih centara za prenošenje zamrznutih namirnica. Izolacija će se pobrinuti da vrućina baš ne utječe toliko na uređaj.

Nemojte koristiti uređaje na direktnom suncu. Osim što nećete vidjeti ništa na ekranu, izloženost direktnom suncu dodatno će povisiti temperaturu, a može i uzrokovati oštećenja na ekranu. Kod pametnih telefona nije rijetkost ni da im ekrani osjetljivi na dodir zbog visoke temperature prestanu funkcionirati. Povucite se u sjenu ili hladovinu. Vama će biti ugodnije, a i vaši će uređaji lakše raditi.

Ostavite uređaje da se aklimatiziraju. Kad ulazite iz vruće prostorije u prostoriju s klimom neće samo vaše tijelo doživjeti šok, već će se isto dogoditi i vašim uređajima. Stoga nemojte odmah uključivati uređaj, već ga ostavite desetak minuta da se aklimatizira. Smanjit ćete mogućnost oštećenja komponenti, a i vi ćete se prilagoditi temperaturi prostorije pa će vam biti lakše.

Kako spriječiti pregrijavanje laptopa?

Čak i ako vam je laptop stalno u istoj prostoriji u kojoj je vruće, može doći do pregrijavanja. Kako biste mu olakšali rad i smanjili mogućnost pregrijavanja, smanjite mu potrošnju energije, točnije uključite "Power Saver" oblik rada.

Pobrinite se da ništa ne blokira pristup ventilatorima (najčešće se rešetke nalaze s donje ili bočne strane uređaja). Investirajte u postolje s dodatnim hlađenjem (cijena se kreće od 50 kuna naviše). Nemojte ga držati na koljenima jer ćete mu tako samo dodatno podizati temperaturu. Radije ga oslonite na čistu radnu površinu.

I ono najvažnije – isključite računalo kad ga ne koristite. Pri tom mislimo na potpuno isključivanje, a ne stavljanje u hibernaciju ili stand-by

Kako spriječiti pregrijavanje pametnog telefona i tableta?

Kao i laptop, pametni telefon i tablet također se trebaju povremeno ohladiti.

Dakle, razmislite o tome da ga barem noću isključite kako biste mu dali priliku da se dobro ohladi.

Također isključite sve aplikacije koje ne koristite, a koje dodatno opterećuju bateriju vašeg uređaja kao što su Wi-Fi, Bluetooth ili društvene mreže.

Skinite ga. Da, zaštitna futrola ili maska koja štiti vaš uređaj od vode, prljavštine i pada može ga dodatno grijati pa kad osjetite da je vruć, pogotovo ako ga nosite u džepu, izvadite ga iz zaštitne maske i ostavite ga da se ohladi.

I na kraju, iako vaši uređaji mogu raditi i na temperaturama iznad 40 stupnjeva, za optimalan rad treba im temperatura između 10 i 35 stupnjeva Celzijevih. Dakle, ako je vama vruće, velike su šanse da je vruće i vašem laptopu, tabletu ili pametnom telefonu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti