Kako spriječiti strah i opasnost od umjetne inteligencije?

Umjetna inteligencija je vjerojatno jedan od najkontroverznijih tehnoloških segmenata današnjice i tema brojnih rasprava

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 19.05.2017. / 08:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Razvoj umjetne inteligencije (Artificial Intelligence) posljednjih je godina doživio strahovit uzlet. Stvari koje su nam se sve donedavno, bez obzira na to što živimo u vremenima ekstremnog tehnološkog napretka, činile potpuno nezamislivima nezaustavljivo ulaze u naše živote. I realno, doista se može konstatirati kako je privilegija svjedočiti pretakanju “snova u stvarnost”, biti dijelom fascinantne ere u kojoj je umjetna inteligencija postala nezaobilazan dio našeg putovanja. A opet, vrlo često smo svjedoci otvorenom emitiranju straha, pa čak i paranoje, kako bi upravo AI mogla donijeti početak kraja, jer mnogi eminentni stručnjaci ne skrivaju kako bi pretjerani razvoj mogao donijeti potpuni krah.

Pojednostavljeno rečeno, postoji dovoljan broj onih koji se iskreno boje kako bi ljudi upravo zbog umjetne inteligencije mogli doći do svojega kraja, odnosno postati robovi vlastitog napretka. Kako? Vrlo jednostavno, balansiramo na tankoj granici, ako bi se umjetna inteligencija, čija su rješenja sve bolja i sve je manje ovisna o interakciji s čovjekom, otela kontroli postoji realna mogućnost da uvjetno rečeno započne “kolonizacija od strane AI”.

Je li takav scenarij samo plod nečijeg pretjeranog straha ili je doista riječ o vrlo realnoj opciji bliske budućnosti, malo je teže reći, ali već se krenulo u osnivanje međunarodnih udruženja koja za cilj imaju upravo držati pod kontrolom razvoj AI. Očigledno je ono što se događa iza kulisa bitno drugačije i ozbiljnije od onoga što mi kao krajnji konzumenti rješenja temeljenih na AI imamo prilike vidjeti i koristiti.

Umjetnu inteligenciju treba približiti ljudima

Vrlo zanimljivo i intrigantno izlaganje na ovu temu održao je znanstvenik i YouTuber Siraj Raval, koji se bavi upravo umjetnom inteligencijom, na jednom od panela TNW konferencije koja se održava u Amsterdamu. Po njegovom mišljenju, najveća opasnost leži u potencijalnoj mogućnosti da vrlo uski krug odabranih, pritom misli na vlade pojedinih zemalja ili multinacionalne korporacije, zavlada umjetnom inteligencijom i tako kreira nešto što se obično naziva “novi svjetski poredak”.

Strah od umjetne inteligencije Raval je zapravo sveo pod dva moguća nazivnika koja bi mogla rezultirati krahom; prvo, ono što su i ostali spominjali, a to je da se AI otme kontroli i krene u “porobljavanje ljudi”. Drugo, ništa manje opasno, temeljeno je na mogućnosti manipulacije našim životima.

Siraj Raval je to objasnio na vrlo plastičan način s realnim postavkama kojima svjedočimo upravo ili pogotovo sada, a radi se o - lažnim vijestima. Iako se ovo mnogima čini poprilično banalnim i benignim, zapravo nije, jer ako bi se umjetna inteligencija kontrolirana od strane spomenutog uskog kruga moćnika koristila za distribuciju lažnih vijesti i ujedno kontrolu stvarnog stanja, svijet bi doista postao mjesto u kojem bi čovječanstvo živjelo u svijetu iluzija. A manipulacija je u takvom okruženju vrlo jednostavna i omogućuje praktički potpunu kontrolu svega što se događa.

Postoji li rješenje koje bi omogućilo da se izbjegne ovakva budućnost koja bi omogućila da nas na određeni način “umjetna inteligencija sve skupa pobije”? Prema mišljenju Siraja Ravala, postoji, a krije se u potrebi svojevrsne - demokratizacije umjetne inteligencije.

Konkretno, to znači da je potrebno umjetnu inteligenciju sasvim otvoriti i približiti što većem broju ljudi, kako bi mi kao pojedinci imali priliku shvatiti kako AI funkcionira, skinuli s nje celofan mističnosti i straha, odnosno shvatili kako nam može poboljšati kvalitetu života. Je li to moguće, teško je reći, pogotovo ako znamo da svijet ima i daleko većih, ozbiljnijih problema, ali da je situacija vrlo ozbiljna, to nitko više i ne krije…

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti