Kako ste rekli, DeFi?

Blockchain i DeFi otvaraju put financijskoj inkluziji na globalnoj razini, čineći digitalne financije dostupnima populacijama koje su tradicionalno isključene iz financijskog sustava.

Zimo Zimo | 26.09.2024. / 11:06

Zatvaranje konferencije Web3 Tales (Foto: Alice in Blockchains)

Još nekoliko dana dijeli nas od konferencije na temu decentraliziranih financija u organizaciji Alice in Blockchains, mlade neprofitne udruge fokusirane na edukaciju, networking i osnaživanje žena u blockchainu i fintechu.

Riječ je o internacionalnoj Web3 Tales DeFi DeTangled konferenciji s ovogodišnjom temom posvećenoj decentraliziranim financijama (DeFi), a održat će se 1. listopada u zagrebačkoj Laubi. Očekuje se oko 400 uzvanika, 25 internacionalnih predavača, s fokusom na edukaciju i networking. Svi uzvanici na dar će dobiti čak dvije web3 knjige, a konferenciju tradicionalno organizira ženski volonterski tim. Sva sredstva prikupljena za konferenciju bit će usmjerena u daljnji razvoj i aktivnosti udruge.

Konferencija se organizira pod pokroviteljstvom Ministarstva Financija, podršku Veleposlanstva Kanade u Hrvatskoj te uz veliku pomoć i partnerstvo globalnih i domaćih tech i payment kompanija poput Base58, Neuralab, Studio Size, Circle, A1 Hrvatska, Lost Hex, ChainSafe, Infobip, Woom, NAKA, BitGet, Aircash, Monri, ASEE, Zg Holdinga, Blockchain Alliance Europe te brojnih drugih.

Zašto decentralizirane financije?

Kako se financijski svijet ubrzano mijenja, tradicionalne financijske institucije (TradFi) više ne mogu zanemarivati transformacijski potencijal blockchain tehnologije. Nekada percipirani kao disruptivna sila, decentralizirane financije (DeFi) i blockchain sve se više integriraju u tradicionalni financijski sustav. Veliki igrači poput J.P. Morgana, Vise, PayPala, Mastercarda, Raiffeisen Bank Internationala, Société Généralea, Googlea, Applea, Microsofta itd. pokazuju kako TradFi ne samo da može koegzistirati s tim inovacijama, već i ostvariti korist od njih. Uz dolazak regulatornih okvira poput MiCA (Markets in Crypto-Assets) uredbe u Europi, postaje jasno da je ova tehnologija nezaustavljiva. Štoviše, blockchain i DeFi otvaraju put financijskoj inkluziji na globalnoj razini, čineći digitalne financije dostupnima populacijama koje su tradicionalno isključene iz financijskog sustava.

Naša konferencija ima za cilj poticanje dubljeg razumijevanja i šireg prihvaćanja blockchain tehnologije te pomicanje granica kroz korištenje inovativnih rješenja. Fokus ovogodišnje konferencije je na financijama jer DeFi nije samo prolazni trend, već će, vjerujemo, predstavljati ključnu ulogu u budućnosti financijskog sektora. Kroz sadržaj konferencije želimo pružiti uvid u značajne transformacije i trendove unutar DeFi svijeta. To uključuje raznolike teme, od specifičnih načina korištenja kriptovaluta poput stakinga do integracije tradicionalnih financijskih praksi s Web3 tehnologijom, kao što je tokenizacija digitalne imovine, što su već učinili vodeći svjetski igrači poput BlackRocka ili Goldman Sachsa, ističe podpredsjednica udruge Alice in Blockchains, Belma Gutlić.

O čemu će biti riječ na konferenciji?

Web3 Tales konferencija traje 1 dan, a održat će se na dvije pozornice zagrebačke Laube: glavna pozornica s dvadesetminutnim prezentacijama stvarnih primjera iz DeFi/ TradFi svijeta, neka od njih su:
Banks and DeFi: Why Centralized Players See Value in Decentralized Concepts - predavanje Vida Hribara iz austrijskog blockchain hub-a Raiffeisen Bank International (RBI), koja aktivno istražuje blockchain i DeFi rješenja kako bi unaprijedila svoje usluge. Na prvi pogled, tradicionalne banke i DeFi mogu se činiti kao dva potpuno različita svijeta. Ipak, banke sve više prepoznaju potencijalne prednosti koncepata poput pametnih ugovora, složivosti i open-source tehnologije. Što banke trenutno rade, i što se mora promijeniti kako bi u potpunosti prihvatile DeFi?

Why central bank digital currency and what is next? - donosi Mike Alonso, direktor odjela tokenizacije švicarske BIS Bank for International Settlements. Predavanje je uvod u digitalnu valutu središnje banke te zašto središnje banke razmišljaju o tome, zašto su komercijalne banke zainteresirane te kako bi se razvoj mogao kretati.

Sanja Kon, potpredsjednica za Europu u Circleu, podijelit će svoja razmišljanja o evoluciji decentraliziranih financija, ulozi stabilnih kovanica u globalnoj ekonomiji i budućnosti digitalnih plaćanja. Također će govoriti o svojim iskustvima u vođenju fintech inicijativa i promicanju raznolikosti u blockchain prostoru.

Visa digital currency strategy predavanje Nikole Plećaša, globalnog voditelja GTM-a i komercijalizacije kripto proizvoda iz londonskog ureda Vise, o mogućnosti namirenja putem stabilnih kriptovaluta, koristeći USDC (Circleovu stabilnu kriptovalutu) kako bi premostila jaz između kriptovaluta i fiat valute. Pilot projekti za namirenje plaćanja koristeći USDC pokazuju kako blockchain može omogućiti brže i troškovno učinkovitije prekogranične transakcije, naglašavajući potencijal TradFi sektora da poboljša učinkovitost i smanji troškove, osobito u globalnim plaćanjima i doznakama.

Workshop pozornica donosi jednosatne radionice i prezentacije pobliže pojasniti neke od osnovnih tema: kako odabrati wallet (digitalni novčanik) pod pokroviteljstvom BitGeta jedne od največih svjetskih kriptomjenjačnica, zatim što su RWA (real world assets i tokenizacija), stablecoins (stabilne kriptovalute), kao i pobliže pojašnjenje uredbe MiCAr koju će kroz interaktivno predavanje održati odvjetnica Karla Krmpotić iz Odvjetničkog ureda Hrdalo & Krnić, dok će Pavle Krivokuća iz Fireblocksa održati radionicu o complianceu, s fokusom na AML i Travel rule, pri čemu će svi sudionici moći pronaći nešto za sebe - bilo da žele tek otkriti DeFi svijet ili ga primjeniti na svoj poslovni i financijski svijet tako unapređujući svoje poslovanje ili osobne financije.

Budućnost je ovdje

Blockchain i web3 nisu prolazni trendovi – oni su budućnost financija. TradFi institucije koje ih prihvate bit će bolje pozicionirane za uspjeh u novoj digitalnoj ekonomiji. Rane usvajatelje očekuje veća operativna učinkovitost, brže transakcije i mogućnost pružanja inovativnih financijskih usluga. Kako se regulacija kristalizira i tehnologija nastavlja razvijati, oni koji ne djeluju sada riskirati će zaostajanje.

Karte za konferenciju prigodno je moguće kupiti po simboličnoj cijeni od 90 eura putem Entrio platforme. Za više informacija posjetite: https://web3tales.io/.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti