Kakve veze ima Intel sa američkim nogometom?

Tvrtka Intel objavila je da sa stručnjacima i nekoliko sveučilišta surađuje na rješavanju problema ozljeda glave povezanih s američkim nogometom.

Zimo Zimo Zimo | 19.11.2010. / 16:10

Kakve veze ima Intel sa američkim nogometom?

Tvrtka Intel objavila je da sa stručnjacima i nekoliko sveučilišta surađuje na rješavanju problema ozljeda glave povezanih s američkim nogometom.

Pomoću superračunala i radnih stanica utemeljenih na postojećim i budućim Intelovim procesorskim tehnologijama istraživači simuliraju sudare radi proučavanja utjecaja na mozak te pomoću tako prikupljenih informacija osmišljavaju nove kacige za američki nogomet kojima se smanjuje rizik od kratkoročnih i dugoročnih ozljeda.

Intel je u suradnji s Riddellom, vrhunskom tvrtkom za dizajniranje i proizvodnju kaciga i zaštitne opreme, te istraživačima s fakulteta Thayer School of Engineering (Dartmouth), Sveučilišta Wayne State, Sveučilišta u Sjevernom Koloradu i Sveučilišta Texas State u San Marcosu predstavio simulacije na konferenciji SC10 u New Orleansu.

Simulacije se temelje na računalnim modelima koje su priskrbila sveučilišta partneri, od kojih neki sadrže stvarne podatke prikupljene tijekom sudara na terenu pomoću Riddellove vlastite tehnologije Riddell HITS (Head Impact Telemetry System, sustav za telemetriju udaraca glavom), koja se ugrađuje u kacige i daje podatke o sudarima glavom u stvarnom vremenu.

Ti modeli omogućuju vizualizaciju opterećenja mozga te usporedbe udaraca koji obično završavaju potresom mozga i sličnih udaraca koji ne rezultiraju ozljedama.

'Računalne simulacije od ključne su važnosti u osmišljavanju poboljšanih kriterija za ozljede glave', izjavio je dr. Igor Szczyrba sa Sveučilišta u Sjevernom Koloradu. 'U bliskoj će budućnosti ujedno liječnicima olakšavati dijagnosticiranje stvarnih ozljeda glave.'

Na konferenciji je neovisno o Intelu sudjelovao i Drew Brees, quarterback tima New Orleans Saints i najvredniji igrač na utakmici Super Bowl XLIV.

Iako ne postoji oprema koja bi mogla u potpunosti spriječiti ozljede glave, Intel surađuje i s klinikom Mayo na ubrzanju obrade medicinskih snimki. Na tom je polju snimanje lubanje pomoću superprocesora utemeljenih na arhitekturi Intel® Many Integrated Core (MIC) ubrzano do osamnaest puta.

Intel je na konferenciji raspravljao i o budućim tehnologijama utemeljenima na procesorima Intel® Atom™, koji bi se mogli ugraditi u kacige i bežično prenositi podatke na poslužitelje i mreže u oblaku koje bi u stvarnom vremenu mjerile rizik od ozljeda i jakost udaraca.

Na taj bi se način, u kombinaciji sa simulacijom sudara, igrači mogli bolje zaštititi jer bi se moguće ozljede brže prepoznavale te bi liječničko osoblje moglo brže reagirati i imati potrebne informacije čim stigne do igrača na terenu.

Intel je, zahvaljujući svojim superračunalima utemeljenima na čipovima Intel® Xeon®, predvodnik na području primjene paralelne obrade u rješavanju složenih problema. Dio tih važnih i revolucionarnih istraživanja omogućuje i arhitektura Intel® MIC, koja podržava izvođenje bilijuna izračuna u sekundi, a namijenjena je primjeni u računalstvu visokih performansi, npr. znanstvenim i drugim istraživanjima te izradi klimatskih modela.

Prvi proizvod utemeljen na arhitekturi Intel MIC, kodnog naziva 'Knights Corner', bit će proizveden pomoću Intelova 22-nanometarskog proizvodnog procesa, u kojemu su tranzistorske strukture smanjene na veličine koje dosežu tek 22 milijardine jednog metra, a uz pomoć Mooreova zakona skalirat će desetke Intelovih procesorskih jezgri na jedan čip.

Za većinu će procesa i dalje najprikladniji biti nagrađivani procesori Intel Xeon, no arhitektura Intel MIC stvorit će nove poslovne prilike u aplikacijama koje se intenzivno oslanjaju na paralelnu obradu podataka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti