Stakla najvećeg akvarijskog bazena Aquatike ubuduće će umjesto ronioca prati robot, za čiju nabavku u toj karlovačkoj javnoj ustanovi ističu da će unaprijediti, ubrzati, pojednostaviti te pojeftiniti posao čišćenja.

Tu novu 35.000 kuna vrijednu tehnologiju u srijedu je predstavila ravnateljica AquatiKe Margarita Maruškić Kulaš, navodeći da je rad ronioca skup, opasan i spor, zbog čega je izrazila zadovoljstvo nabavkom robota za koji vjeruje da će izazvat interes kod posjetitelja.

Na društvenim mrežama ovih dana će se pokrenuti davanje prijedloga za imenom robota-perača.

Akvarist Marin Jarnjak do sada se u ronilačkom odjelu te s bocama s kisikom spuštao u vodu i čistio unutrašnjost stakala, što je bila dodatna atrakcija AquatiKe.

Od sada će to činiti rijetko, a većinom će bazen čistiti daljinski upravljajući robotskim čistačem iz laboratorija te prostorije iza i iznad bazena.

Inače, u tom akvariju je oprema visoke tehnološke razine, kompjutori prate sve parametre vode (amonijak, nitrate, nitrite, kisik), rad strojeva koji upravljaju crpkama, sterilizatorima, UV lampama i ostalim uređajima koji održavaju vodu takvom da bi ribe u njoj mogle živjeti, ali je uz sve to potrebno puno ručnog rada, rekla je Maruškić Kulaš.

Nikola Kapraljević i Daniel Susskind Budućnost rada i obrazovanja: Hoće li roboti uskoro biti profesori, liječnici, novinari?

Zaposlenici stručne službe održavaju akvarije i hrane ribu, dio njih proučava ribe, bavi se veterinarskom skrbi i organizacijom posla te se bave i uzgojem ribe iz mlađi, onom koja se mrijesti u njihovim akvarijima, dodala je.

Većina futurologa predviđa da ćemo već za 20 godina živjeti u pametnim gradovima i pametnim stanovima, kojima će upravljati umjetna inteligencija te će životni prostor prilagođavati željama i navikama ukućana, rutinske će poslove obavljati roboti, a ljudi će više raditi sofisticirane i kreativne poslove. AquatiKa je također na tom putu, zaključila je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju