Kaspersky zbog sumnje u špijunažu zabranjen u Litvi

Kaspersky je odavno etabliran kao jedno od najkvalitetnijih rješenja za računalnu sigurnost, no to izgleda nije sve

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 23.12.2017. / 08:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U Sjedinjenim Američkim Državama su sva rješenja koja potpisuje Kaspersky već izbacili iz svih tijela državne upravne uprave. U Velikoj Britaniji nisu bili (još) toliko rigorozni ali su dali javnu preporuku da Kaspersky i njegovi aplikativni proizvodi nikako ne koriste. Razlog? Kako Kaspersky dolazi iz Rusije, američke i britanske vlasti su ga strpale u kategoriju opasnih ili potencijalno opasnih “neprijatelja koji se bave cyber špijunažom”. Naravno da su u kompaniji Kaspersky negirali sve te optužbe, nažalost, nitko to nije niti saslušao, dapače, takav se trend očigledno nastavlja…

Jer, istim putem krenula je i Litva koja je donijela odluku o zabrani korištenja svih Kaspersky aplikacija zbog navodnih sumnji u cyber špijunažu. Ova zabrana je obavezna za sve računalne sustave u litvanskom državnom, financijskom, transportnim i energetskom sektoru, no za razliku od kolega iz SAD i Velike Britanije proširuje se i na sva računala i računalne sustave u privatnom sektoru i svim privatnim tvrtkama. Nije, dakako, baš jasno kako će se kontrolirati privatna računala, ali je zato poprilično jasno da će oni koji ne budu poštovali ove odredbe biti kažnjeni.

Kompanija Kaspersky se oglasila priopćenjem u kojem je izrazila zabrinutost i razočaranje ovakvom odlukom koju su po njima Litavci donije iz “političkih razloga, iako nisu dali na uvid niti jedan, jedini dokaz”.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti