Građane Hrvatske odnedavno operiraju – roboti: KBC Zagreb pohvalio se novim kirurškim robotom iza kojeg je već pet uspješnih operacija

Danas se u svijetu s pomoću robota najviše operiraju karcinomi prostate, ali i svi tumori u trbuhu i prsnom košu, te ginekološke operacije.

Martina Čizmić | 23.05.2019. / 16:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Zagreb u četvrtak je predstavljen novi robotski sustav u Nacionalnom centru za robotsku kirurgiju, koji je započeo s radom prije tri tjedna, a dosad je u sklopu edukacije liječnika operirano pet pacijenata.

U suvremenoj medicini sve više operativnih zahvata obavljaju roboti, a Hrvatska je svoj prvi robotski sustav, koji je stajao 15 milijuna kuna, nabavila pomoću bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Predstavljanju robota prisustvovao je i premijer Andrej Plenković, koji je ocijenio kako se radi o velikom tehnološkom unapređenju hrvatske medicine, zahvaljujući kojem će pacijenti dobiti još kvalitetniju uslugu.

Hrvatskoj kao članici EU-a na raspolaganju su sredstva iz EU-ovih fondova, kako bismo tehnološki unaprijedili brojne hrvatske bolnice, pa će Vlada i dalje nastaviti s time, naglasio je premijer.

Plenković je nakon predstavljanja kirurškog robota obišao jednu od operacijskih sala u operacijskom bloku Klinike za urologiju te se susreo s liječnicima i medicinskim sestrama koji su nedavno uspješno obavili medicinski zahvat razdvajanja sijamskih blizanki.

Djevojčice koje su razdvojene u za hrvatsku medicinu povijesnom pothvatu, dobro se oporavljaju i napreduju.

Govoreći o novom robotskom sustavu, ministar zdravstva Milan Kujundžić podsjetio je kako je Hrvatska dosad u robotskoj kirurgiji 10-ak godina zaostajala za svijetom.

U Centru će se educirati stručnjaci i iz drugih hrvatskih bolnica pa vjerujem da ćemo u godinama koje su pred nama vrlo brzo sustizati svijet u robotskoj kirurgiji, ustvrdio je.

Dosad je dvadesetak stručnjaka, urologa i abdominalnih kirurga, prošlo edukaciju, a Zagreb bi uskoro trebao postati i edukacijski centar za liječnike iz Graza, gdje također kupuju takav robotski sustav.

Predstojnik Klinike za urologiju Željko Kaštelan napomenuo je kako je dosad u sklopu edukacije obavljeno pet operacija, tri zahvata na bubregu i dva na nadbubrežnim žlijezdama.

Uvođenje robotike u hrvatsko zdravstvo, kazao je, predstavlja veliki skok jer se radi o novoj tehnologiji koja omogućuje da kirurzi tijekom operacije budu precizniji, brži i efikasniji, a pacijenti se brže oporavljaju.

Danas se u svijetu s pomoću robota najviše operiraju karcinomi prostate, ali i svi tumori u trbuhu i prsnom košu te ginekološke operacije.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti