Kibernetička sigurnost pokazala se ključnom komponentom tijekom pandemije koronavirusa

Vrijedi napomenuti kako je od početka godine Nacionalni CERT obradio 1221 incident, odnosno 78,5 posto više u odnosu na cijelu 2018. godinu.

Martina Čizmić | 16.09.2020. / 12:00

Kibernetička sigurnost (Foto: Getty images)

U listopadu se već tradicionalno obilježava Europski mjesec kibernetičke sigurnosti brojnim aktivnostima u zemljama članicama. I ove se godine obilježavanju pridružio CARNET-ov Nacionalni CERT, koji će u brojnim aktivnostima raditi na podizanju svijesti hrvatskih građana o kibernetičkoj sigurnosti, s naglaskom na mrežnu i informacijsku sigurnost te promociju sigurnijeg korištenja interneta za sve korisnike.

Uz dosadašnje aktivnosti poput „Kibernetičke riječi dana“ kojom se pojašnjavaju popularni pojmovi iz kibernetičke sigurnosti, ovogodišnji je novitet natjecanje pod nazivom „Hacknite“ za učenike 3. i 4. razreda srednjih škola.

Riječ je o natjecanju u obliku CTF-a (Capture the Flag), kojim se proširuje svijest o važnosti primjene sigurnosnih mjera te izbjegavanju i ispravljanju mogućih sigurnosnih propusta u programskom kôdu, postavkama ili nekoj drugoj komponenti računalnog sustava. U dvodnevnom natjecanju sudionici će na zabavan način i uz natjecateljsku atmosferu stjecati praktična znanja iz područja računalne sigurnosti.

Zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa natjecanje će se održati online te će natjecatelji imati priliku rješavati zadatke u timovima, ali sa svojih računala od kuće.

Ova godina, puna novih izazova, pokazala je brojne jakosti, ali i slabosti digitalnog društva. Tijekom proljeća održavanje visoke razine sigurnosti korisnika interneta te korištenje suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija bilo je od velike važnosti za održavanje gospodarskih i društvenih djelatnosti tijekom karantene i uslijed nemogućnosti korištenja fizičkih prostora stradalih u potresu. Stoga će se CARNET-ov Nacionalni CERT tijekom listopada posebno usmjeriti na teme digitalnih vještina, kibernetičke higijene i digitalnoga traga, internetskih prevara, kao i sigurnog rada od kuće, poručuju iz CERT-a. 

Vrijedi napomenuti kako je od početka godine Nacionalni CERT obradio 1221 incident, odnosno 78,5 posto više u odnosu na cijelu 2018. godinu, odnosno 8,1 posto više u odnosu na cijelu 2019. godinu, kada je zabilježeno 1129 incidenata. Tome je doprinijela CERT-ova kampanja “Veliki hrvatski naivci”, kojom se protekle godine povećala razina svijesti korisnika o informatičkoj sigurnosti te razvilo saznanje da u Hrvatskoj postoji tijelo koje se bavi kibernetičkim incidentima.

Važnost provođenja Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti leži i u činjenici kako je broj netehničkih računalnih incidenata vezanih za prijevare građana, neželjene elektroničke poruke i uznemiravanje u stalnom porastu. Naime, u prvih osam mjeseci 2020. godine broj phishing incidenata - vrste socijalnog inženjeringa kojima zlonamjerni korisnici šalju lažne poruke koristeći pritom postojeće internetske servise, prešao je brojku od 530 incidenata i čini 43,7 posto od ukupnog broja svih incidenata u 2020. godini.

Slijede incidenti kao što su phishing URL, phishing i web defacement - kompromitirano web-sjedište s izmijenjenim izgledom ili sadržajem web-stranice.

Svi zainteresirani mogu na stranicama CERT.hr i profilu na Twitteru HRCERT pratiti odbrojavanje do početka ovog europskog događanja i doznati zanimljive činjenice iz područja kibernetičke sigurnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti