Kilogram otišao u povijest: Evo što ga je zamijenilo

Dosadašnja definicija kilograma seže u 1889. i sve suvremene jedinice mase izvode se iz njega - od mikrograma lijekova do kilograma jabuka i krušaka te tona čelika ili cementa.

Martina Čizmić | 18.11.2018. / 11:13

Kilogram (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Predstavnici više od 50 zemalja su u petak na konferenciji u Versaillesu, nedaleko od Pariza, jednoglasno usvojili novu definiciju kilograma.

Od 20. svibnja sljedeće godine, međunarodna jedinica mase neće se više temeljiti na "međunarodnom prototipu kilograma" - cilindra od platine i iridija koji se drži u sefu u Međunarodnom uredu za utege i mjere u Sevresu, kod Pariza.

Dosadašnja definicija kilograma seže u 1889. i sve suvremene jedinice mase izvode se iz njega - od mikrograma lijekova do kilograma jabuka i krušaka te tona čelika ili cementa.

Problem s "međunarodnim prototipom kilograma" je što nema uvijek jednaku težinu, jer čak i unutar tri staklena zvona bude prašnjav i prljav i na njega ima utjecaj atmosfera.

Znanstvenici su stoga odlučili "međunarodni prototip kilograma" definirati na temelju izračuna Planckove konstante, jedne od ključnih konstanti koja izražava odnos u kvantnoj fizici između energije i učestalosti čestica poput fotona.

Jednako kao što je redefinicija sekunde 1967. pomogla u poboljšanju komunikacija u svijetu putem tehnologija kao što su GPS i internet, stručnjaci kažu da će promjena kilograma biti bolja za tehnologiju, trgovinu i zdravlje, iako vjerovatno neće bitno promijeniti cijenu primjerice ribe.

Nova definicija dobivena je pomoću uređaja koji se zove Kibbleov mehanizam, a koji pomoću spomenute konstante određuje masu nekog predmeta koristeći precizno izmjerenu elektromagnetsku silu.

Današnja odluka predstavlja prekretnicu u definiciji jedinica u međunarodnom sustavu, kazao je Sebastien Candel, predsjednik Francuske akademije znanosti.

Na završetku tjedan dana dugog sastanka u Versaillesu najveći svjetski stručnjaci za mjere su na koncu dali zeleno svijetlo da "elektronički kilogram" bude nova osnovna jedinica mase.

Premda će veća preciznost biti dobra za znanstvenike, za prosječnog potrošača koji kupuje brašno ili banane neće biti apsolutno nikakvih promjena, napomenuli su znanstvenici.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti