Kina bi svemirsko smeće uništavala ogromnim laserima

Rezultati simulacije koju su proveli pokazuju kako bi upravo laseri bili najučinkovitiji za uklanjanje nakupina smeća.

Martina Čizmić | 17.01.2018. / 12:19

Svemirski laser (Foto:Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Nakon desetljeća istraživanja svemira i stotina različitih letjelica i satelita koje smo poslali u svemir, u Zemljinoj se orbiti nakupila prilična količina svemirskog smeća.

Stari sateliti koji se ne koriste godinama, ostaci raketa, otpadni materijal (čiji izvor ne želimo znati), sve se to vrti oko Zemlje i ugrožava nove rakete i satelite. Ako se nešto ne učini s tim smećem, mogli bismo u budućnosti imati ozbiljnih problema.

Tijekom godina javljale su se različite ideje o tome kako se riješiti tog smeća. Neke su ideje bile bolje, neke lošije, ali sve su bile izuzetno skupe.

No sad je grupa kineskih znanstvenika iznijela ideju koja zvuči poput nečega iz znanstvene fantastike.

Kineski bi znanstvenici smeće gađali ogromnim laserima kako bi velike nakupine smeća razbili u manje komade koji će sigurno izgoriti u Zemljinoj atmosferi.

Ideja je objavljena na kineskom sveučilištu za zrakoplovno inženjerstvo. Kako pišu u svom radu, razmatrali su uništavanje nakupina svemirskog smeća snažnim pulsnim laserom koji bi bio smješten na svemirskoj postaji.

Rezultati simulacije koju su proveli pokazuju kako bi upravo laseri bili najučinkovitiji za uklanjanje nakupina smeća.

Problem je što bi takav plan zahtijevao izgradnju posebne svemirske stanice opremljene snažnim laserom koji je u biti snažno svemirsko oružje. U krivim rukama (ovisno o tome koga pitate krive ruke su kineske ili ostatka svijeta) ono bi moglo biti prijetnja za cijeli svijet.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti