Kina iznijela planove za slijetanja na Mjesec, obranu od asteroida te nove misije na Mars i Jupiter

Kineski svemirski program posljednjih je godina rastao velikom brzinom, no Peking cilja i puno više od toga.

Branimir Vorša | 29.01.2022. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) objavila je novi dokument u kojem su navedeni planovi za sljedećih pet godina, uključujući ambiciozne napretke u njihovom svemirskom programu koji uključuju razvoj novih oblika svemirske ekonomije.

Kineski svemirski program posljednjih je godina rastao velikom brzinom, a kulminirao je sondama poslanim na Mars, neistražene dijelove Mjeseca te lansiranjem velike nove modularne svemirske stanice. Međutim, Peking cilja puno više u svojoj posljednjoj bijeloj knjizi pod naslovom Kineski svemirski program: perspektiva 2021..

Među fokusom CNSA-e u nadolazećim godinama bit će završetak svemirske stanice Tiangong, lansirane prošle godine; dovršavanje kineskog sustava za promatranje Zemlje visoke razlučivosti; postavljanje temelja za lunarnu istraživačku stanicu te početak obrambenog sustava od asteroida bliskih Zemlji, rekao je kineskim medijima zamjenik ravnatelja CNSA-e Wu Yanhua.

Dokument također iznosi opsežne planove za povećanje međunarodne znanstvene suradnje i razvoj onoga što je Wu nazvao novim oblicima svemirske ekonomije.

Na primjer, Kina i Rusija zajednički će pokrenuti plan međunarodne lunarne znanstveno-istraživačke stanice, što je veliki dugoročni projekt međunarodne znanstvene suradnje. Pozdravljamo sudjelovanje svih zainteresiranih zemalja, međunarodnih organizacija te znanstvenika i inženjera, rekao je Wu.

Drugi projekt bit će uklanjanje svemirskih krhotina, za koje je Kina već lansirala nekoliko satelita čistača s robotskim rukama. Ti sateliti bi trebali hvatati i prikupljati svemirske krhotine ili ih usmjeriti prema Zemljinoj atmosferi koja će ih spaliti.

CNSA isto tako planira proširiti sposobnost kineskih svemirskih letjelica da samostalno uprav ljaju sobom, nešto što je već testirano u bespilotnoj opskrbnoj letjelici Tianzhou koja se koristi za slanje opreme i robe u Tiangong.

Ciljevi istraživanja uključuju lansiranje lunarnih sondi Chang’e-6 i Chang’e-7, što će uključivati ​​napore za vraćanje uzoraka poput one koju je izvela letjelica Chang’e-5 2020. godine; misije povratka uzorka s asteroida; misije susreta s kometom te obavljanje velikog dijela pripremnih radova za misije povratka uzoraka s Marsa i Jupitera.

CNSA također želi obaviti ključna istraživanja za tehnologiju potrebnu u misiji Chang’e-8, za koju se očekuje da će se pokrenuti 2027. i pripremiti se za izgradnju baze za istraživanje Mjeseca do 2035. godine.

Što se planova na Zemlji tiče, CNSA planira završiti nadogradnju lansirnih mjesta u Jiuquanu, Taiyuanu i Xichangu.

Očekuje se da će 2024. CNSA lansirati teleskop svemirske stanice Xuntian, koji će biti u velikoj mjeri usporediv s NASA-inim novim svemirskim teleskopom James Webb.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti