Kina lansirala satelit za istraživanje nevidljive strane Mjeseca

Satelit će biti u orbiti između Zemlje i Mjeseca i njegova će pozicija biti 64.000 kilometara od strane Mjeseca koja se sa Zemlje nikada ne vidi.

Martina Čizmić | 22.05.2018. / 08:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kina je u ponedjeljak uspješno lansirala satelit koji će omogućiti komunikaciju između Zemlje i sonde koja će tijekom godine stići do nevidljive strane Mjeseca.

Raketa sa satelitom nazvanim Queqiao lansirana je iz centra Xichang na jugozapadu države, priopćila je Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA).

Ovo lansiranje ključni je korak za Kinu da ostvari svoj cilj, da bude prva zemlja koja će poslati sondu na nevidljivu stranu Mjeseca, izjavio je šef tog projekta Zhang Lihua, a prenosi novinska agencija Xinhua.

Oko 25 minuta nakon lansiranja satelit se odvojio od rakete i na putu prema cilju raširio solarne panele i komunikacijske antene.

Satelit će biti u orbiti između Zemlje i Mjeseca i njegova će pozicija biti 64.000 kilometara od nevidljive strane Mjeseca, koja se sa Zemlje nikada ne vidi i koju se naziva i "tamnom stranom" te je dosad ostala u velikoj mjeri neistražena.

To bi se moglo promijeniti ove godine jer Kina planira lansirati u svemir robotsku sondu Chang'e-4, nazvanu po kineskoj božici Mjeseca. Satelit će biti pozicioniran tako da omogući komunikaciju sa znanstvenicima na Zemlji, dok će robot fotografirati tamne dijelove Mjeseca.

Kina je uložila milijarde eura u svoj svemirski program, i to u koordinaciji s vojskom.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti