Kina pretekla Rusiju i postala drugi najveći svjetski proizvođač naoružanja

SAD je u 2017. prodao 226,6 milijardi dolara naoružanja, a Rusija 37,7 milijardi dolara.

Branimir Vorša | 28.01.2020. / 12:34

Galerija

Kina postaje sve manje ovisna o stranoj vojnoj tehnologiji i naoružanju, a prema novoj studiji Instituta za međunarodna mirnodopska istraživanja u Stockholmu (SIPRI), pretekla je Rusiju u proizvodnji naoružanja i ubrzano se penje prema samom vrhu, na kojem su i dalje Sjedinjene Američke Države. Iz SIPRI-ja procjenjuju da je kineska vojna industrija u 2017. godini ostvarila prodaju naoružanja u vrijednosti između 70 i 80 milijardi dolara.

Za usporedbu, SAD je u istom periodu prodao 226,6 milijardi dolara naoružanja, a Rusija 37,7 milijardi dolara.

Godišnja lista SIPRI-ja, koja čini top 100 tvrtki u globalnoj prodaji naoružanja, nije u prošlosti uključivala kineske kompanije zbog pomanjkanja transparentnosti u njihovu radu.

Međutim, novi podaci o nekim kineskim tvrtkama doveli su do toga da su njih četiri uvrštene na tu listu i da su među 20 najvećih prodavača naoružanja i vojnih usluga na svijetu za 2017. godinu.

U aktualnom mandatu kineskog predsjednika Xi Jinpinga Kina je proširila svoju industriju naoružanja i rekonstruirala svoje oružane snage s ciljem modernizacije do 2035. godine kako bi postale "svjetska klasa" do 2049. godine.

SIPRI procjenjuje da je kineski vojni proračun za 2017. godinu iznosio 228 milijardi dolara, odnosno mnogo više od službenih 151 milijardu dolara za tu godinu. SIPRI je u izračun uključio troškove od 30 milijardi dolara za kinesku oružanu policiju, koja je pod kontrolom vojske, 23 milijarde dolara za vojna istraživanja i razvoj vojne tehnologije te 15 milijardi dolara za demilitarizaciju vojnika i vojne mirovine.

Navedene četiri kineske kompanije u prvih 20 na SIPRI-jevoj listi ukupno su prodale naoružanja u vrijednosti od 54,1 milijardu dolara, što je 24 posto ukupnog kineskog vojnog proračuna za 2017. godinu.

Riječ je o kompanijama Aviation Industry Corporation of China (AVIC), koja je najveći kineski proizvođač zrakoplova, China Electronics Technology Group Corporation (CETC), vodeći proizvođač elektronike i elektroničkih komponenti za vojnu opremu, China North Industries Group Corporation (NORINCO), koja proizvodi kopnene sustave te China South Industries Group Corporation (CSGC), koja proizvodi kineska oklopna vozila.

Na AVIC otpada 20,1 milijardu dolara, što je usporedivo s američkim kompanijama Boeing, Northtor Grumman, Raytheon i BAE Systems. To je ujedno i dvostruko više od najvećeg ruskog proizvođača naoružanja Almaz-Anteyja. AVIC je s takvom prodajom šesti u svijetu.

Na NORINCO otpada 17,2 milijarde dolara, a preostali iznos na CETC i CSGC.

Između 1999. i 2003. godine te 2014. i 2018. godine uvoz naoružanja u Kinu pao je za 50 posto, no izvoz je porastao za 208 posto, stoji u izvješću SIPRI-ja.

Ipak, to nisu precizni podaci jer je transparentnost poslovanja kineskih tvrtki i dalje problem.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti