Kineska studija otkrila: Čak 76 posto hospitaliziranih pacijenata pati od "dugog covida"

Najčešće se radilo o umoru ili slabosti mišića, koje je i šest mjeseci od početka dijagnoze prijavilo 63 posto sudionika studije, a 26 posto ih je imalo problema sa spavanjem.

Hina | 12.01.2021. / 10:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Rezultati kineske studije provedene u Wuhanu na više od 1700 pacijenata oboljelih od COVID-19 pokazali su da je čak 76 posto pacijenata patilo od najmanje jednog simptoma bolesti i šest mjeseci nakon infekcije. Podaci su objavljeni u medicinskom časopisu Lancet.

Riječ je o pacijentima otpuštenim iz wuhanske bolnice Jinyintan između siječnja i svibnja prošle godine, piše CNN.

Studija je otkrila da je 76 posto ili više od tri četvrtine pacijenata koji su sudjelovali u praćenju simptoma bolesti, prijavilo da još uvijek osjeća određene simptome.

Najčešće se radilo o umoru ili slabosti mišića, koje je i šest mjeseci od početka dijagnoze prijavilo 63 posto sudionika studije, a 26 posto ih je imalo problema sa spavanjem, piše francuski Liberation.

Istraživanje je pokazalo da bi bolest mogla imati i dugotrajne psihološke komplikacije. Anksioznost ili depresija uočeni su u 23 posto pacijenata.

Među ostalim zamijećenim poremećajima znanstvenici su evidentirali gubitak kose, mirisa, apetita ili okusa, bolove u zglobovima, lupanje srca, vrtoglavice i povraćanje.

Liječnici kažu da su u pacijenata koji su preboljeli teži oblik bolesti na rendgenskim snimkama zamijećena oštećenja na plućima.

S obzirom na to da je COVID-19 nova bolest, tek sada postupno počinjemo uočavati neke od njegovih dugoročnih negativnih učinaka na zdravlje pacijenata, rekao je glavni autor studije, dr. Bin Cao iz kinesko-japanske bolnice prijateljstva i Nacionalnog centra za respiratornu medicinu.

Naša analiza ukazuje na to da većina pacijenata i nakon napuštanja bolnice nastavlja živjeti s posljedicama koronavirusa. Ona ukazuje na potrebu za dugoročnijom brigom o pacijentima i nakon otpusta iz bolnice, osobito o onima koji su preboljeli teži oblik infekcije. Naš rad ukazuje i na važnost provedbe dulje naknadne studije na široj populaciji, koja će nam omogućiti da shvatimo čitav spektar posljedica koje COVID-19 ostavlja na ljudima, kazao je Bin Cao.

Dugoročne posljedice COVID-19 na zdravlje

Znanstvenici širom svijeta proučavaju dugoročne posljedice koronavirusa koje nazivaju "dugim covidom".

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi umor, otežano disanje, kašalj, bolove u zglobovima i bolove u prsima kao najčešće prijavljene dugoročne simptome.

No izvještava i o ostalim dugotrajnim posljedicama, poput poteškoća s razmišljanjem i koncentracijom - poznatim kao "moždana magla", a kod mnogih pacijenata uočene su glavobolja i depresija.

Rezultati studije objavljeni u British Medical Journal u kolovozu pokazali su da je od posljedica COVID-19 koji je trajao dulje od 12 tjedana patilo oko 10 posto pacijenata.

No kinesko je istraživanje dosad najsveobuhvatnije i najdulje istraživanje kojim se pratio dugoročan utjecaj COVID-19 na pacijente otpuštene iz bolnice, tvrde njegovi autori.

Pacijenti obuhvaćeni studijom imali su prosječno 57 godina, a iz bolnice Jinyintan u Wuhanu u kojoj su liječeni prvi oboljeli od COVID-19, otpušteni su između 7. siječnja i 29. svibnja 2020.

Istraživanjem je obuhvaćeno 70 posto svih otpuštenih pacijenata s preboljelim COVID-19 u spomenutom razdoblju, uz izuzetak umrlih, kao i onih koji nisu mogli sudjelovati zbog teškog mentalnog ili fizičkog stanja te osobe koje su odbile sudjelovati u studiji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti