Kineska tvrtka najavila proizvodnju malih električnih automobila u Poljskoj

Kineski Leapmotor počet će proizvoditi male električne automobile u Stellantisovoj tvornici u Poljskoj, u sklopu zajedničke tvrtke, rekla su Reutersu u petak dva upućena izvora.

Hina | 23.03.2024. / 08:15

Električni automobili, ilustracija (Foto: Getty Images)

Proizvodnja Leapmotorovog malog električnog automobila T03 započet će već u drugom kvartalu ove godine, a koristit će tehniku montaže djelomično sklopljenih dijelova, kazao je izvor.

Proizvodnja će, prema drugom izvoru, započeti u Stellantisovom pogonu u gradu Tychyju na jugu Poljske.

Ni Leapmotor ni Stellantis nisu bili dostupni za komentar tih informacija.

Stellantis je u listopadu lani objavio da kupuje 21 posto udjela u Leapmotoru. Riječ je o transakciji vrijednoj 1,6 milijardi dolara koja Stellantisu omogućuje povratak u Kinu, najveće tržište automobila po prodaji, a manjem kineskom proizvođaču osigurava uporište u Europi.

Posvuda vidimo kinesku ofenzivu. Zahvaljujući ovom dogovoru imat ćemo od nje koristi, umjesto da budemo njezine žrtve, rekao je novinarima tom prilikom šef Stellantisa Carlos Tavares.

BYD Seagull Honor Edition Šef BYD-a najavio kako će udio električnih vozila i hibrida na kineskom tržištu uskoro premašiti 50 posto

Električna vozila, ilustracija Panika zbog "kineske ofenzive": Proizvođači električnih automobila znatno mijenjaju strategiju

Leapmotorovi automobili bit će vidljivi u Europi za najviše dvije godine, dodao je tada Tavares.

Prema medijskim napisima u veljači, Stellantis razmišlja o tome da svoj kompleks Mirafiori u Torinu pretvori u bazu za Leapmotorovu europsku proizvodnju.

U sklopu dogovora, dva proizvođača automobila najavila su i zajedničku tvrtku koja će Stellantisu omogućiti ekskluzivna prava na proizvodnju, izvoz i prodaju Leapmotorovih proizvoda izvan Kine. Stellantis je prvi etablirani zapadni proizvođač koji je dobio tu mogućnost.

Kineski regulator dao je u ožujku zeleno svjetlo zajedničkoj tvrtki sa sjedištem u Nizozemskoj, kojom upravlja Stellantis s udjelom od 51 posto. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti