Kineska tvrtka slučajno lansirala raketu koja priredila pravi spektakl kad je udarila u brdo

Tianlong-3 uspoređuju s američkom raketom Falcon 9, tvrtke SpaceX jer se sastoji od dva dijela.

Martina Čizmić | 01.07.2024. / 11:59

Eksplozija kineske rakete Tianlong-3 (Foto: Weibo/Screenshot)

Stanovnici kineskog grada Gongyi u središnjoj Kini nemalo su se iznenadili kad su ugledali raketu koja je udarila u brdovito područje iznad njihovog grada. Na snimkama koje su podijeljene po društvenim mrežama vidi se oblak dima i vatra koja se probijaju između drveća iznad grada. 

Radi se o raketi koja je, kako je priopćila tvrtka Space Pioneer, slučajno lansirana tijekom testiranja. Točnije prvi dio rakete Tianlong-3 odvojio se od lansirne rampe zbog strukturalnog kvara i poletio. 

Eksplozija kineske rakete Tianlong-3 (Foto: Weibo/Screenshot)

Nakon polijetanja, ugrađeno računalo se automatski isključilo, a raketa je pala u duboke planine 1,5 kilometara jugozapadno od platforme za testiranje. Tijelo rakete palo je u planinu i raspalo se, priopćili su iz tvrtke poznate i pod imenom Beijing Tianbing, a prenose kineski mediji.

Video eksplozije objavljen je na mreži Weibo i pokazuje visinu plamena. 

Kako su objavili iz grada Gongyja, ljudi u tom području evakuirani su prije testiranja rakete pa nije bilo ozlijeđenih, a požar je odmah ugašen. 

Dodaju kako je Tianlong-3 raketa koja je osmišljena za lansiranje kineske satelitske internetske mreže u Zemljinu orbitu. Nasljednica je rakete Tianlong-2, koja je lansirana u travnju 2023. godine čime je Space Pioneer postala prva kineska komercijalna svemirska tvrtka, koja je poslala takav tip rakete u svemir. 

Pogled na Zemlju s Mjeseca Kina uspješno lansirala satelit za lunarnu komunikaciju

Inače, Tianlong-3 uspoređuju s američkom raketom Falcon 9, tvrtke SpaceX jer se sastoji od dva dijela - kada se potroši gorivo, prvi dio otpada, a drugi stupanj se pali, održavajući raketu u pogonu. Prvi dio se kod takvog tipa raketa vraća na Zemlju za ponovnu upotrebu, čime se smanjuju troškovi lansiranja. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti