Kineska vojska odustaje od Windowsa: Kreću s razvojem vlastitog operativnog sustava

Kineska vojska koja na svojim računalima trenutno koristi američki softver, odlučila se na radikalne promjene te zbog straha od špijuniranja odustaju od Windowsa i kreću s razvojem vlastitog OS-a

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.05.2019. / 12:00

Kineska vojska (Foto: AFP)

Nakon nedavne Trumpove odluke Huaweijevi pametni telefoni više neće moći koristiti punu verziju Googleovog Androida, zbog čega će morati, osim ako ne dođe do nekih promjena, koristiti vlastiti mobilni operativni sustav. Dok iz Huaweija žele koristiti američki softver, ali im je zabranjeno, kineska vojska namjerno će odustati od korištenja Windowsa i krenut će u razvoj vlastitog operativnog sustava koji će koristiti na računalima.

Kina, kako prenose brojni mediji, više ne može vjerovati Amerikancima i tehnologiji razvijenoj u SAD-u te smatraju da na svojim računalima moraju koristiti vlastiti softver koji će biti puno sigurniji, odnosno teži za hakiranje i špijuniranje u odnosu na Windowse. Kako Amerikanci vjeruju da suradnja s kineskim kompanijama, tj. Huaweijem može predstavljati sigurnosni problem za njihovu sigurnost, isto smatraju i Kinezi te su u strahu da bi Trump i ekipa mogli iskoristiti Windowse za špijuniranje tajni kineske vojske.

Slika nije dostupna Kinezi uzvraćaju udarac: iPhone će zamijeniti Huaweijevim telefonima

Za razvoj računalnog operativnog sustava okupljena je grupa računalnih stručnjaka u sklopu Internet Security Information Leadership Groupa koja je potpuno odvojena od vojske i obavještajnih agencija i odgovorna je direktno centralnom komitetu vladajuće partije. Analitičar Rob Enderle komentirao je kako je Kina svakako sposobna razviti ovakav operativni sustav, no očekuje da će razvoj biti teži nego što očekuju te da će na kraju dobiti inferioran proizvod u odnosu na postojeća rješenja te postavlja pitanje kakve će biti performanse i sigurnost takvog OS-a.

Tehnološki mediji podsjećaju na otkrića Edwarda Snowdena koji je svijetu pokazao špijunske alate koje su Amerikanci razvili – iako nema nikakvog dokaza da su Trumpovi obavještajci zaista špijunirali kinesku vojsku, uzevši u obzir događaje iz posljednjeg vremena, trgovinski radi i zabrane Huaweiju, čini se da Kinezi više ne žele riskirati te se nastoje maksimalno osigurati od potencijalnih napada i nadzora.

Izvor: Silicon Angle
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti