Kineske GMO bebe nehotice su pretvorene u "superljude"?

Nitko zapravo ne zna kako će se izmjena jednog gena odraziti na razvoj kineskih blizanki.

Martina Čizmić | 22.02.2019. / 08:44

Blizanke, ilustracija (Foto: Getty Images)

Kineske blizanke Lulu i Nana, čiji su geni navodno izmijenjeni kako bi bile imune na infekcije HIV-om, možda su dobile i više no što su znanstvenici planirali.

Američki znanstvenici ponovili su kineski eksperiment na miševima i otkrili kako je izmjena gena utjecala na mišje mozgove.

Najjednostavnija je interpretacija da će mutacije gena vjerojatno imati utjecaj na kognitivne funkcije blizanki, istaknuo je za MIT Technology Review Alcino J. Silva, neurobiolog iz Los Angelesa.

No upozorio je kako nitko zapravo ne zna kako će se izmjena jednog gena odraziti na razvoj kineskih blizanki.

Zato to ne bismo trebali raditi, istaknuo je Silva.

Podsjetimo, grupa znanstvenika na čelu s He Jiankuijem navodno je upotrijebila alat nazvan CRISPR kako bi deletirali gen koji pomaže HIV-u da uđe u ljudske stanice.

Iako se još vodi rasprava jesu li blizanke zaista "genetski modificirane" ili ne, pojavila se i teorija da bi se CRSPR tehnologija mogla iskoristiti za stvaranje "superljudi" u budućnosti.

Silva upozorava da bi znanstvenici mogli promijeniti gene ljudima kako bi stvorili otpornije, inteligentnije i zdravije jedinke, ali to ne znači i da bi to trebali napraviti.

Je li moguće da bismo u nekom trenutku u budućnosti mogli povećati prosječan IQ cijele populacije? Ne bih bio znanstvenik da kažem ne. Primjer na miševima pokazuje da je to moguće, no miševi nisu ljudi. Jednostavno ne znamo posljedice našeg uplitanja, nismo još spremni za to, upozorava Silva.

Izvor: MIT Technology Review

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti