Kineski robot pobijedio ljude na popularnom kvizu znanja

Jesu li roboti pametniji od ljudi?

Monika Nožić Monika Nožinić | 09.02.2017. / 08:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Robot imena Wangzai pobijedio je ljudske protivnike na popularnom kvizu znanja u Kini.

Robot je djelo kineske kompanije i internet preglednika Sogou, a pažnju javnosti ovaj inteligentni stroj privukao je sudjelovanjem u kvizu znanja "Yizhan Daodi", kineskoj verziji popularnog američkog kviza "Who's Still Standing".

Riječ je o robotu s umjetnom inteligencijom koji raspolaže bogatom bazom informacija i sposobnošću imitiranja ljudi, što mu je bilo dovoljno da pobijedi na kvizu na kojem su sudjelovali visokoobrazovani ljudi, među kojima je bio i jedan s Harvarda.

Publika je uživala u kvizu i ovacijama pozdravljala brzo odgovaranje na postavljena pitanja. Robot je odgovore davao u istoj sekundi završetka čitanja pitanja. To je bila najbolja potvrda ranijih tvrdnji stručnjaka koji su rekli da su stvorili robota koji samostalno analizira informacije iz okruženja, brzo percipira i odgovara na postavljena pitanja i zadatke.

Ovo nije jedini robot s umjetnom inteligencijom kojeg su Kinezi proizveli u posljednje vrijeme. Prošli mjesec je robot Xiaodu, djelo tehnološkog diva Baidu, pobijedio na natjecanju prepoznavanja likova i glasa ljudi.

Tehnološke kompanije najmnogoljudnije zemlje svijeta već nekoliko godina ulažu velike napore kako bi preuzele vodstvo u svijetu umjetne inteligencije, a prema službenim podacima kineske kompanije su samo prošle godine u tu svrhu potrošile 2,6 milijardi dolara.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti