Kineski uzorci stijena s Mjeseca otkrivaju zanimljivu povijest Zemljinog prirodnog satelita

Jedan od glavnih ciljeva Chang'e-5, nazvanog po mitskoj kineskoj božici Mjeseca, bio je saznati koliko je Zemljin prirodni satelit bio vulkanski aktivan.

Hina | 12.10.2021. / 10:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ostaci stijenja nastali taljenjem magme koji su s Mjeseca stigli na Zemlju nakon uspješne prošlogodišnje kineske misije, milijardu su godina mlađi od materijala što su ga ostale misije prikupile prije više desetljeća, piše u članku objavljenom u časopisu Science, ukazujući na to da se Mjesec ohladio kasnije nego što se dosad vjerovalo.

Uzorci doneseni s američkih i sovjetskih misija stari su više od 2,9 milijarda godina, no uzorci prikupljeni tijekom kineske misije Chang'e-5 krajem prošle godine, gotovo su milijardu godina mlađi i upućuju na to da je vulkanska aktivnost na Mjesecu trajala dulje nego što se ranije pretpostavljalo.

Slika nije dostupna Kineska sonda pokupila dva kilograma Mjesečevih uzoraka pa se vratila na Zemlju

U prosincu prošle godine kineska sonda bez posade sletjela je na prethodno neposjećeni dio velike ravnice nastale djelovanjem lave, Oceanus Procellarum. Odande je na Zemlju donesen 1731 gram uzoraka.

Jedan od glavnih ciljeva Chang'e-5, nazvanog po mitskoj kineskoj božici Mjeseca, bio je saznati koliko je Zemljin prirodni satelit bio vulkanski aktivan.

Područje Oceanus Procellaruma karakteriziraju visoke koncentracije kalija, torija i uranija, elemenata koji generiraju toplinu dugotrajnim radioaktivnim raspadom. Oni su mogli imati dugotrajnu magmatsku aktivnost na bližoj nam strani Mjeseca, stoji u članku iz Sciencea.

Snimke s tamne strane Mjeseca Kinezi objavili nove fotografije "čudne" površine tamne strane Mjeseca

U njemu se navodi i da je izvor topline za magmatsku aktivnost moglo biti takozvano "plimno grijanje" ili toplina generirana gravitacijskim silom Zemlje.

Uspješnom realizacijom misije Chang'e-5 Kina je postala treća u svijetu koja je dosad prikupila mjesečeve uzorke nakon Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza, zemalja koje su prije 45 godina ostvarile posljednju uspješnu misiju prikupljanja materijala s Mjeseca.

U sljedećih pet godina Kina planira ostvariti Mjesečeve misije Chang'e-6 i Chang'e-7, također bez posade, a cilj im je istražiti južni pol Mjeseca.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti