Kineski znanstvenici proizveli papir otporan na tekućinu i vatru

Novi papir bit će pogodan za široku upotrebu jer će tekst biti dugotrajno zaštićen na podlozi.

Monika Nožić Monika Nožinić | 24.01.2017. / 16:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kineski znanstvenici otkrili su novu formulu za proizvodnju papira koji je otporan na tekućinu i vatru.

List "South China Morning Post" javlja kako su znanstvenici s Instituta keramike u Shanghaiju proizveli papir otporan na utjecaj tekućine i plamena.

Znanstvenici su strukturi papira dodali posebnu vrstu kalcija kojeg su izolirali iz životinjske kosti i zubne cakline, a taj element su nazvali "hidroksiapatit".

Nova vrsta papira otporna je na vatru i do 200 Celzijevih stupnjeva, kao i na kontakt s različitim vrstama tekućina, poput vode, kave, sokova i slično.

Voditelj istraživačkog tima Zhu Yingjie rekao je da je i nekad prije postojao papir otporan ili na tekućinu ili na vatru, ali da je novi kineski papir prvi koji je otporan na sve te faktore.

Istaknuo je da će novi papir biti pogodan za široku upotrebu jer će tekst biti dugotrajno zaštićen na podlozi koja se može jednostavno čistiti vodom.

"Ova vrsta papira bit će pogodna i za važne dokumente koji će se lako moći stoljećima čuvati i bez posebno opremljenih arhivskih prostorija. Ovaj će izum okončati eru kada su poplave i požari uništavali važnu povijesnu građu", kazao je Zhu.

Znanstvenici su na projektu radili od 2008. godine, a na tržištu će se naći u iduća tri mjeseca. Početna cijena bit će nešto viša od cijene običnog papira u formatu A4, ali masovna proizvodnja će s vremenom donijeti smanjenje cijene.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti