Kinezi ne znaju gdje će njihova raketa pasti, ali tvrde: "Velika većina dijelova će izgorjeti i biti uništena tijekom ulaska u atmosferu"

Kina tvrdi da će većina njezine rakete Dugi Pohod 5b koja je u nekontroliranom padu prema površini Zemlje, zapravo izgorjeti pri ulasku u atmosferu te da predstavlja malen rizik za ljude i građevine.

Branimir Vorša | 07.05.2021. / 12:53

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbing rekao je da će kineske vlasti objaviti informacije oko pada rakete, koji bi se trebao dogoditi tijekom vikenda na "pravovremen način".

Wang je naglasio da Kina daje veliku pažnju ulasku rakete nazad u atmosferu.

Koliko razumijem, ovaj tip rakete sadrži poseban tehnički dizajn i velika većina dijelova rakete će izgorjeti i biti uništena tijekom ulaska u atmosferu, što daje vrlo malu vjerojatnost od nanošenja štete zrakoplovnim aktivnostima na tlu, rekao je Wang.

Očekuje se da bi kineska raketa mogla započeti pad kroz atmosferu već u subotu, no i dalje se ne zna ni otprilike suženo područje na koje bi mogla pasti.

Odbačene komponente rakete obično se na siguran i kontroliran način vraćaju kroz atmosferu na Zemlju vrlo brzo nakon lansiranja i iznad vodene površine, odnosno mora ili oceana.

Kineska svemirska agencija još se nije oglasila o tome vraća li se njihova raketa na kontroliran ili nekontroliran način. No prošle godine isto tako početkom svibnja, njihova raketa se vratila na Zemlju na nekontroliran način, ali je srećom pala u ocean nedaleko od obale Zapadne Afrike.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti