Kinezi odustali od futurističkog TEB autobusa

Autobus trenutno skuplja prašinu u luci grada Qinhuangdao.

Monika Nožić Monika Nožinić | 20.12.2016. / 15:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon samo četiri mjeseca od predstavljanja prototipa, kineska vlada odlučila je zatvoriti projekt izgradnje tračnica za "lebdeći" autobus i o njemu zabranila izvještavanje.

Proizvođači autobusa TEB-1 (Transit Elevated Bus) u kolovozu su predstavili 22-metarski autobus koji može prevoziti 300 putnika i koji između glavnog dijela vozila i ceste ima prostor od 210 centimetara, što je sasvim dovoljno za prolazak prosječnog automobila.

S obzirom na cijenu gradnje jednog vozila, koja ne prelazi 10 posto cijene voza podzemne željeznice, projekt je prihvaćen kao idealno rješenje za gužve u kineskim gradovima.

Nažalost, autobus trenutno skuplja prašinu u luci grada Qinhuangdao, gdje je trebao prolaziti sve važne testove prije puštanja u promet. Autobus na istom mjestu stoji već dva mjeseca, a ironična je činjenica da vozilo široko 7,8 metara sada stvara gužvu na probnoj cesti u luci.

Oko svega postoji i određena medijska blokada o TEB-1 jer ako u kineski pretraživač Baidu upišete ključne riječi, internet stranica koju kontrolira kineska vlada neće prikazati relevantne rezultate.

Izvor: Mashable

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti