Kinezi osvajaju tamnu stranu Mjeseca - krumpirima

Kinezi žele otkriti kako je nastao Zemljin prirodni satelit Mjesec.

Martina Čizmić | 07.12.2018. / 20:00

Istraživanje Mjeseca (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Dok su sve oči bile uprte u Mars i sondu InSight, u Kini se pripremala misija Chang'e-4 kojom Kinezi planiraju poslati letjelicu i svemirsko vozilo na tamnu stranu Mjeseca.

Točnije, u planu im je istražiti krater Von Karman i na zemlju donijeti uzorke s površine Mjeseca.

Iako je lansiranje predviđeno za večeras, raketa Long March 3B neće sletjeti na tamnu stranu Mjeseca prije početka siječnja.

Krater Von Karman zanimljiv je znanstvenicima jer se nalazi na najstarijem dijelu Mjeseca za koji se vjeruje da je nastao nakon udarca velikog asteroida u Mjesec prije više milijardi godina, piše BBC.

Inače, "tamna strana Mjeseca" zapravo nije tamna. Obasjana je Suncem kao i ona koju vidimo sa Zemlje, no zbog rotacije samog Mjeseca na Zemlji vidimo samo "svjetlu" stranu. "Tamna" je strana inače bogatija kraterima od nama vidljive strane Mjeseca.

Upravo zbog činjenice da se ne vidi sa Zemlje, "tamna je strana" slabije istražena i zanimljivija znanstvenicima. Kinezi se nadaju da će Chang'e-4 istražiti ne samo površinu Mjeseca već i eventualne pukotine u Mjesečevoj površini koje bi mogle otkriti kako je Mjesec uopće nastao.

Zanimljivo, na Mjesec će "sletjeti" i kontejner s krumpirima i sjemenom uročnjaka kako bi znanstvenici proveli biološki eksperiment i utvrdili postoji li mogućnost za fotosintezu na Mjesecu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti