Kinezi padaju s neba: Svemirska postaja Tiangong-2 trebala bi svaki čas pasti u ocean

Svemirska je postaja još prošle godine počela s kontroliranim spuštanjem u nižu orbitu kako bi se sretno i bez ikakvih posljedica srušila u ocean.

Martina Čizmić | 19.07.2019. / 11:59

Svemirska postaja, ilustracija (Foto: Getty Images)

Dok su sve oči uperene prema Mjesecu uoči 50. obljetnice prvog slijetanja, u Tihi ocean, između Novog Zelanda i Čilea, trebala bi se srušiti kineska svemirska postaja.

Tiangong-2 lansiran je u Zemljinu orbitu u rujnu 2016. godine s rokom trajanja koji istječe danas. Tijekom gotovo tri godine rada, na Tiangong-2 kineski su astronauti provodili eksperimente iz ljudske fizionomije, odnosno utjecaj bestežinskog stanja na ljudsko tijelo, ali i obavljali razne druge eksperimente.

Svemirska je postaja još prošle godine počela s kontroliranim spuštanjem u nižu orbitu kako bi se sretno i bez ikakvih posljedica srušila u ocean.

Pretpostavlja se da će većina postaje izgoriti tijekom ulaska u Zemljun atmosferu, dok bi ostaci trebali bezopasno pasti u ocean.

Zanimljivo, Tiangong-2 je u potpunosti funkcionalna i ruši se u ocean jer je završila svoju misiju. Naime, Kinezi ne žele ništa prepustiti slučaju nakon što im je Tiangong-1 izgubila napajanje i u travnju 2018. nekontrolirano pala u ocean nedaleko Tahitija.

Tada su Kinezi imali puno sreće jer su ostaci Tiangong-1 slučajno pali u ocean, a ne na obližnji otok. Ovaj put poduzeli su sve mjere kako bi to izbjegli.

Pad Tiangong-2 ne označava i kraj kineske prisutnosti u svemiru. Već planiraju lansiranje još veće svemirske postaje 2020. godine. Iako će nova postaja biti veća od prethodnih, u usporedbi s Međunarodnom svemirskom postajom izgleda poput djeteta.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti