Kinezi ponovno iznenadili vojne stručnjake lansiranjem misterioznog projektila s jednog od svojih ogromnih razarača

Kinezi su dodali još jedan, zasad misteriozan projektil svojem rastućem arsenalu naoružanja.

Branimir Vorša | 21.04.2022. / 13:44

Lansiranje misterioznog kineskog projektila
Lansiranje misterioznog kineskog projektila (Foto: Mickey Aye/Youtube)

Na internetu se pojavio video koji navodno prikazuje jedan od kineskih ogromnih razarača, Tip 055, koji lansira misteriozni novi projektil iz jedne od svojih vertikalnih lansirnih ćelija. Iako nije sasvim jasno o kakvom je projektilu riječ i koji koncept operacija podupire.

Video isječak prikazuje projektil koji se takozvano 'hladno lansira', a zatim pali raketni pogon i kreće s letom. Raketni dio je relativno kratak, dok sam projektil ima dugačak konusni oblik s malim krilcima u podnožju. Dizajn uvelike podsjeća na MaRV (maneuverable reentry vehicle) tip balističke rakete.

Oružje koje se vidi je najvjerojatnije morska protubrodska balistička raketa koju se već ranije najavljivalo da je u razvoju. Postavljanje takvog oružja u pgon na moru imalo bi velike implikacije, budući da su trenutno jedine kineske protubrodske balističke raketne sposobnosti kopnene, a u razvoju je i tip koji se lansira iz zraka.

Slika nije dostupna Pentagonovo izvješće navodi: Kineske i ruske ambicije u svemiru predstavljaju prijetnju

Zapravo, istog dana kada se pojavio navedeni video, objavljena je i vijest o kineskom protubrodskom projektilu "Eagle Strike" JY-21 koji se lansira iz zraka i kojeg Kinezi još nazivaju i ubojicom nosača zrakoplova. Tajming svih navedenih događanja Kini služio i kao određena neformalna strateška poruka, prije svega SAD-u.

Čini se da projektil koristi tanje, izduženije, konusno oblikovano manevarsko tijelo u usporedbi s onim pronađenim na YJ-21. U kombinaciji s puno kraćim raketnim dijelom projektila, dizajn je jasno optimiziran da stane unutar uskih granica brodskih ćelija za vertikalno lansiranje. Relativno kratak raketni pogonski dio znači i smanjen domet, ali to je razuman kompromis s obzirom da bi oružje već bilo raspoređeno na moru, za djelovanje protiv pomorskih ciljeva. Čak bi i domet od nekoliko stotina kilometara bio od koristi. Isti projektil vjerojatno bi mogao pogoditi i fiksne ciljeve na kopnu.

Portal The War Zone nagađa i da je možda riječ o novom tipu krstarećeg projektila ili novom protuzračnom oružju, no priznaju da su te mogućnosti manje vjerojatne te da je riječ samo o nagađajima.

Slika nije dostupna Kina tvrdi da je uhvatila najmoćnije kibernetičko oružje američke NSA na djelu i kažu - to je zvono za uzbunu

Bez obzira na misterij oko tog novog oružja, to je još jedan podsjetnik da Kina gura naprijed s novim konceptima oružja za svoj rastući arsenal.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti